maandag 21 juni 2010

Reinaert 'gestript' in boek Marc Legendre en René Broens


Sint-Niklaas is dit jaar hoofdstad van 'Het Land van Reinaert', een samenwerkingsverband van steden en gemeenten die op één of andere manier verbonden zijn met het Middeleeuwse dierenepos. Een logische stek om de jongste versie van het Reinaertverhaal voor te stellen: een striproman van tekenaar Marc Legendre en auteur René Broens. Het is geen guitig kinderverhaal, maar een strip voor volwassenen, alleen al omwille van de taal, tussen de oorspronkelijke Middeleeuwse versvorm en taal van de 21ste eeuw. René Broens hertaalde het bekende verhaal immers en gaf er een nieuwe verklaring aan. "Wreedheid staat bij deze Reinaert haaks op barmhartigheid. Reinaert verpersoonlijkt precies het tegenovergestelde van wat de zeven lichamelijke en geestelijke 'werken van barmhartigheid' 750 jaar geleden voorschreven. Wie ze stipt volgde, was een heilige. Reinaert is dus de antiheilige, de antichrist", verklaart René Broens. Het boek eindigt met een nawoord waarin Broens zijn visie toelicht. Marc Legendre, bekend van onder meer de gagreeks Biebel, heeft deze Reinaert prachtig getekend, in een vooral duister decor (vorm en inhoud, weet je wel), maar met veel mooie kunstprenten. Uitgeverij Atlas brengt deze "Reynaert de Vos" op de markt. Het boek is voor 24,90 euro onder meer verkrijgbaar in Boekhandel 't Oneindige Verhaal in de Stationsstraat.

Sint-Nicolaasplein laat Sinnekloas dansen


De horeca van het Sint-Nicolaasplein start deze zomer met een nieuw initiatief: Sinnekloas danst. Een aantal jaar geleden lag de horeca aan de basis van de donderdagse Pleinconcerten. De programmatie daarvan is nu overgenomen door de stedelijke evenementenmanager. Dinsdagavond zijn er de Walburgconcerten en donderdagavond de Pleinconcerten. Van 7 juli tot 25 augustus danst het Sint-Nicolaasplein nu op woensdagavonden, met een apotheose zondag 5 september in het weekend van de Vredefeesten. Voor het dansen werkt de horeca samen met Dance is Life! Van Joeri Van Haver. Attractie bij Sinnekloas danst is de Michael Jackson-danswedstrijd, in twee reeksen: onder en boven 16 jaar. De eerste ronde dansen de deelnemers op 14 juli, de tweede ronde op 11 augustus. De finale vindt plaats op 5 september. De laureaten wacht een mooi prijzenpakket. Inschrijven kan via de website www.sinnekloasdanst.be. Daarop vind je nu al het volledige programma. In het kort dit alvast: 7 juli staat zumba op de affiche, op 21 juli volgt ballroomdansen, op 28 juli is er een 'noché des passion', op 4 augustus gaat het plein de Oriëntaalse toer op met buikdansinitiatie, op 18 augustus komt Boerke Naas volksdansen en op 25 augustus – hopelijk nog een zwoele zomeravond – komen de liefhebbers van LA Salsa aan hun trekken. Telkens zijn er ook nog muzikale acts. Vanzelfsprekend vind je alle details op de evenementenkalender van Uit in Sint-Niklaas, of wekelijks op deze nieuwsblog.
Op de foto een enthousisate schepen van toerisme, omringd door organisatoren en enkele van de sponsors.

Zomer 2010 start met beachvolley en terrasjesdagen


Het (lange) weekend van donderdag 24 tot zondag 27 juni gaat de zomer echt van start in Sint-Niklaas. Er zijn niet alleen de traditionele terrasjesdagen, met zaterdag en zondag feestelijk shoppen in de stadskern. Dat weekend vindt ook opnieuw het beachvolleybal plaats (foto). Er zijn manches voor het provinciaal kampioenschap (vrijdagavond en zaterdagmorgen), jeugdvolley zondagnamiddag en maandagnamiddag en een recreatietoernooi maandag, maar ook voor het Open BK Beachvolleybal. Daarop zie je de toppers van het heren- en dames-beachvolleybal aan het werk. Meer info op www.beachvolleyhappening.be. Nieuw is ook het strand op de Grote Markt. Zo'n 600 vierkante meter extra zandtapijt is voorzien voor een strand, met strandstoelen en strandbar inbegrepen. Met de zon erop af in bikini ! Zondag is de Stationsstraat ook autovrij en zijn de winkels van twee tot zes open. En op het stationsplein is er zondag van twee tot half zes voor het eerst een internationaal straatkunstenfestival. Je mag je verwachten aan topattracties uit Barcelona, Nederland én Brazilië.