zondag 15 november 2009

Cardijnlaan opnieuw slimste straat van 't stad


De Cardijnlaan is in de quiz van Hand in Hand dit jaar opnieuw de "slimste straat" geworden. De ploeg met Chris Vandercoelden, Linda Dullaert, Tom Ongena en Erik de Lathouwer (foto) behaalde 82 punten, evenveel als de ploeg van de Mercatorstraat. De schiftingsvraag besliste dat de Cardijnlaan (winnaar van de eerste aflevering van de quiz twee jaar geleden) de titel op zak steekt. Derde eindigde de ploeg van de Baron D'Hanisstraat, de winnaar van vorig jaar. Op merkelijke verschijningen dit jaar De Meesterstraat die met twee ploegen deelnam en voor volgend jaar ook rekent op Tom Steels… om de spurt aan te trekken. De Klapperbeek nam ook met twee ploegen deel, net als de Eksterstraat. Het straatnaambord van "de slimste straat" in de Cardijnlaan wordt waarschijnlijk in maart geplaatst, met receptie door het stadsbestuur van Sint Niklaas. Want dat straatnaambord door één jaar is eigenlijk dé prijs voor de winnende ploeg. De vzw Hand in Hand, die sociale doelen in de stad steunt, dankt alvast alle ploegen, sponsors en medewerkers voor de quiz van dit jaar. (foto Luc Verstraeten – Hand in Hand)

Reynaertgenootschap publiceert Tiecelijn 22


Het Reynaertgenootschap publiceerde het 22ste jaarboek. Tiecelijn 22 telt liefst 496 pagina's met driekleurenkaternen. Het jaarboek levert 1230 gram Reinaertverhalen. Een eerste thema gaat over tricksters. Dat sluit aan bij een project van de Erfgoedcel Waasland, waarvan Hilde Reyniers en Rik van Daele vanuit het Reynaertgenootschap participeerden. Het deel begint met een verhaal van jeugdauteur en antropologe Marita de Sterck en het eindigt met een bijdrage over de stand-up comedians Wim Helsen en Hans Teeuwen. In deel twee worden vier satirische Reynaertbladen in drie artikelen besproken. Onder meer Rik van Daele verkent Reynaert de vos, een zondagsblad voor verstandige lieden en Tybaert de kater, een weekblad uitgegeven door 7 filosofen. Nog thema's zijn vertalingen, iconografie, poëzie en recensies. Er zijn voorts acht gedichten van Norbert de Beule, een verslag van het Reynaertcolloquium in Utrecht in 2009 en een in memoriam Chris Ferket. Hij beeldhouwde tientallen Reynaertbeelden, waarvan er minstens 30 verspreid staan in de publieke ruimte van gemeenten in de provincies Oost-, West en Zeeuws-Vlaanderen. Tiecelijn 22 is te verkrijgen via het secretariaat, Nijverheidsstraat 32 in Sint-Niklaas (e-mail: info@reynaertgenootschap.be en web: www.reynaertgenootschap.be. Het jaarboek kost 15 euro (25 euro steunende leden).

't Bau-huis herbergt eerste beurs duurzaam bouwen


Het stadsbestuur en de Wase Confederatie Bouw organiseren zaterdag 21 november de eerste beurs Duurzaam bouwen. De toegang is gratis. De beurs vindt plaats in 't Bau-huis aan de Noordlaan, aan de vooravond van de verbouwing van dit pand tot stedelijke expo- en evenementenhal. De beurs is geen klassieke, commerciële beurs: 35 vooral lokale bedrijven en verenigingen verstrekken informatie om duurzaamheid in de verf te zetten. De beurs levert een pak tips en ideeën, ook als u geen zware renovatie of nieuwbouw voorbereidt. Thema's zijn onder meer: laagenergie- en passiefwoningen, duurzaam isoleren met traditionele en ecologische materialen, hernieuwbare energie, groendaken, premies, hoogrendementsbeglazing, klimaatbeheer en huishoudelijke elektronica, balansventilatie, pelletkachels, warmtepompen, zonnepanelen, duurzaam bouwadvies, groene stroom, reduceren van uw elektriciteitsfactuur, duurzaam verlichten, huishoudelijke energiescans, duurzaam beton, gespoten polyurethaan, natuurverven, FSC-hout, innovatieve energietechnieken, duurzame mobiliteit, ecologische tuinen… Er vinden ook doorlopend infosessie plaats. Om 16.30 uur volgt een panelgesprek ‘energie’ met deskundigen. De beurs is toegankelijk van 9.30 uur tot 18 uur.

Zes tentoonstellingen kleuren 2010 van SteM


Na de heropening van het compleet vernieuwde stedelijk museum SteM is het bezoekersaantal met zo'n derde gestegen tot boven de 25.000. De publiekswerking is een weg die het museum verder nadrukkelijk wil bewandelen. "Via allerlei activiteiten nieuwe doelgroepen aanspreken, brengt nieuwe bezoekers aan. Tot nu waren zij verwonderd over wat wij te bieden hebben. Wij willen hen nu met hoge verwachtingen naar hier brengen en hen ook nog tevreden huiswaarts doen gaan", zeggen schepen Lieve Van Daele en museumconservator Ward Bohé. Voor volgend jaar staat zes tentoonstellingen op het programma: van 21/2 tot 4/4 "Je suis dada", een internationale tentoonstelling met surrealistische objecten van Vlaamse designers in confrontatie met de oude kunst in de Salons; van 7/3 tot 25/4 een focus op 72 leermeesters en bevriende kunstenaars uit de omvangrijke collectie Gaudaen-Dieltjens; van 9 tot 23 mei is er een expo met textielontwerpen van studenten van Sint-Lucas in Gent; van 13 tot 27 juni een expo van drie laureaten uit het Legaat Hulstaert (juwelen, schilderkunst en fotografie van veelbelovende kunstenaars binnen de klassieke museumcollectie); van 4 juli tot 29 augustus: Beeld Verbeeld, een focus op kunst in de publieke ruimte met fototentoonstelling en tenslotte van 5 september tot 31 oktober een expo over menselijke hygiëne in connectie met de verhaallijn ‘mens en lichaam’ van het museum (foto). Voorts zijn er zeven evenementen zoals opnieuw een museumnacht, een erfgoeddag, activiteiten tijdens het ambachtenweekend én een schattenschatting in het Nederlandse televisieprogramma "Tussen kunst en kitsch".