maandag 30 augustus 2010

Test gratis ecovriendelijke voertuigen


Tijdens Villa Pace kan je zaterdag 4 september tussen 14 en 21 uur op het Hendrik Heymanplein kennis maken met een nieuwe generatie voertuigen en brandstoffen. Dat gebeurt tijdens de WATT Roadshow”. WATT staat voor Wagens, Alternatieve Transportmiddelen en Technologie. De show toont onder meer elektrische auto’s, scooters en fietsen, hybride wagens, voertuigen op LPG of aardgas en andere alternatieve brandstoffen. Bezoekers kunnen zaterdag een gratis testrit doen. Meer info op http://www.wattroadshow.be/. Hierbij een beeld van een van de vorige roadshows elders in het land.

Docudrama “Oorlog in Sint-Niklaas” uit op dvd


Tijdens de Vredefeesten organiseert het stadsbestuur komend weekend gratis voorstellingen van het docudrama “Oorlog in de stad Sint-Niklaas, 1940-‘44”. Die vinden doorlopend plaats in de stadsbibliotheek aan het H. Heymanplein, zaterdag 4 sptember van 14 tot 18 uur en zondag 5 september van 10 tot 17 uur, met aanvang telkens op het uur. De film kwam er naar aanleiding van de herdenking van het zware bombardement op 17 mei 1940. Het stadsarchief zette sedert 1990 al belangrijke stappen in ontsluiting van het lokale verleden uit de Tweede Wereldoolog. Het docudrama is een volgende, belangrijke stap via de moderne communicatiemiddelen. Het docudrama, dat in mei al in première ging in de Siniscoop, is opgevat als een speelfilm. De historische gebeurtenissen in Sint-Niklaas in de jaren 1940-1944 worden er vanuit verschillende invalshoeken benaderd: met authentieke filmbeelden, originele audiofragmenten, foto’s en archiefdocumenten. Er zijn ook interviews van tien getuigen. De film is nu te koop op dvd. Het schijfje biedt echter méér dan het docudrama alleen: twee originele films over de bevrijding van Sint-Niklaas, een aantal vroeger opgenomen getuigenissen over onder meer verzetsacties en ruim 300 foto’s en documenten uit het stadsarchief. De dvd is vanaf 1 september voor 10 euro te koop aan de infobalie van het stadhuis, in het toeristisch infokantoor op de Grote Markt, in de stadsbibliotheek aan het H. Heymanplein en in de deelgemeentehuizen. Foto: de cover van de dvd.

Met schoolroutekaart veilig naar school

In nauwe samenwerking met de basisscholen van Sint-Niklaas brengt het stadsbestuur een kaart uit met veilige fietsroutes naar het stadscentrum. Ruim 6.000 leerlingen krijgen de schoolroutekaart bij de start van het nieuwe schooljaar. De kaart werd voorbereid door de 27 Sint-Niklase basisscholen. Aan de hand van een gedetailleerde bevraging over de fietswegen van de leerlingen werden zwarte punten aangestipt. Dit voorbereidende werk leidde tot een handige overzichtskaart met veilige fietsroutes naar de stadskern en met een duidelijke visuele aanduiding van de gevaarlijke punten. Het plan duidt ook aan waar er toezicht is en geeft enkele gouden tips mee voor fietsers en voetgangers. Inmiddels werkt men ook aan betere fietspaden, bij de vernieuwing van de Plezantstraat, heraanleg van de kruispunten Driegaaien en Tereken en wordt het fietspad langs de spoorlijn Antwerpen-Gent doorgetrokken van aan de Hoge Bokstraat tot het Westerplein. Vanaf het station Nieuwkerken wordt de fietsroute ook doorgetrokken naar Beveren.