vrijdag 27 november 2009

Maand lang schaatsen op de Grote Markt


Voor enkele jaren had Sint-Niklaas ook al een ijspiste, op het Nicolaasplein. Dit jaar pakt de stad het forser aan, met een schaatspiste van 600 vierkante mater, voor het stadhuis op de Grote Markt. Er was een aanbesteding en de horecabazen Bram en Jo sprongen in het bad en organiseren "Allez Glacee". Bram Lanoye: "We zijn op de uitdaging ingegaan. We hopen op goed weer, daar staat of valt natuurlijk elk openluchtevenement mee. Maar er is meer dan de piste alleen. Daarrond komen chalets, een heus dorp, dat meer biedt dan spijs en drank. Er komen onder meer ook demonstraties kunstschaatsen en ijshockey. Niet te vergeten is de Radio2-show van 11 december, op de openingsavond van de piste." De ijspiste vormt ook het nieuwe decor voor de nieuwjaarsdrink van zondag 10 januari. Het stadsbestuur nodigt daarvoor alle Sint-Niklazenaars uit voor een drankje, met muzikale achtergrond.
De ijspiste is open tijdens de kerstvakantie (19/12-3/1) van 11 tot 23 uur en vrijdag en zaterdag tot 1 uur; in de week voor en na de kerstvakantie van 9 tot 23 uur (vrijdag en zaterdag tot 1 uur) en op kerstavond en oudejaarsavond van 11 tot 18 uur. De tarieven zijn 4 euro per uur (3 euro voor groepen en privéverhuur is mogelijk). Schaatsen zijn gratis ter beschikking. Voor de allerkleinsten zijn er 25 paar Bobschaatsen met dubbele mesjes beschikbaar. Meer info op www.allezglacee.be

Winter in de Stad rijgt topmomenten aan elkaar


Winter in de Stad is dit jaar een aaneenschakeling van topmomenten. De winterkermis staat van zaterdag 5 tot zondag 20 december op de Grote Markt, maar dat is niet langer het enige evenement. Dit jaar schragen de horeca-schouders van Bram (Den Antus) en Jo de ijspiste (van 11 december tot 10 januari). Zij schreven in op de aanbesteding van de stad, die hiervoor zelf ook 25.000 euro veil heeft. En er is niet alleen de 600 vierkante meter grote ijspiste. Ze is omringd door een heus chaletdorp. Zaterdag 12 en zondag 13 december organiseert de horeca rond de Grote Markt ook de al traditionele kerstmarkt. Zondag 20 december is ongetwijfeld een topdag met het winters straattheaterfestival. Het is die dag ook één van de winkelzondagen en in het stadscentrum spelen liefst elf historische draaiorgels hun klassieke deuntjes. Bovendien kan je in het centrum nog terecht op de gezellige kerstmarkt op het Regentieplein én is er om 18 uur een spetterend vuurwerk. Naast de winkelzondagen van 20 en 27 december en 3 januari, is er op commercieel vlak ook de actie op de donderdagse marktdagen van 17, 24 en 31 december. Omwille van het ongemak voor de marktkramers, die vijf donderdagen moeten verhuizen naar het Heymanplein, organiseert het stadsbestuur een actie met 200 waardevolle prijzen. Twee donderdagen moeten de marktkramers ook geen staangeld betalen. Op een rij nog een aantal evenementen, waarvan de details later in deze nieuwsblog of in de evenementenkalender van de website Uit n Sint-Niklaas: jaarmarkt, boksgala, nieuwjaarsdrink, veldrijden op De Ster, een ijsberenduik (nieuw), en een reeks vooral muzikale evenementen van diverse verenigingen.

Juanita Van der Meulen exposeert recent werk

Binnen de muren van het vormingscentrum Vrije Ateliers wordt één van de educatieve coördinatoren van het open atelier gevierd met een solotentoonstelling in De Passage. Juanita Van der Meulen begon haar carrière als docent voor de avondreeks zijdeschilderen (1992). Sinds oktober begeleidt zij 15 jaar de cursisten van het open atelier. Wat begon als een paar uurtjes tekenen, groeide uit tot het doceren van verschillende disciplines: keramiek, zijdeschilderen en vilten. Deze duizendpoot gaf ook kinderateliers (1993-2000), workshops grafiek en papierscheppen. De tentoonstelling in De Passage, Rode Kruisstraat 25, is elke werkdag gratis te bezoeken van zaterdag 21 november tot zaterdag 19 december, telkens van 14 tot 17 uur en van 18 tot 20 uur en ’s zaterdags van 9 tot 16 uur. De tentoonstelling is niet toegankelijk op zon- en feestdagen.