vrijdag 4 september 2009

Wind spelbreker voor openingsdag van Ballon 2009



De felle wind en windstoten vormden een spelbreker voor de openingsdag van de Vredefeesten, voor Ballon 2009. De te sterke wind belette dat ballons opstegen. Dat is ook het geval voor zaterdagochtend. Sponsor Avia zette wel z'n 3.100 kubieke meter grote warmeluchtballon korte tijd recht, net als de Canadese dinosaurus T-Rex (foto). Voor de rest van het weekend belooft de meteo ballonweer. Dat betekent dat zaterdag de drie gasballons omstreeks 16 uur opstijgen, om half zeven gevolgd door de warmelucht- en specialevormballons. Zondag zijn er dan om 16 uur twee gasballons en om half zes warmelucht- en specialevormballons. Vergeet ook niet voor zaterdag 16.30 uur mini-specialevormballons als attrractie en zondag om 16 uur de reuzenstoet met onder meer de zeven Sint-Niklase reuzen en (héél uitzonderlijk op verplaatsing) de drie Dendermondse reuzen Mars, Goliath en Indiaan en de Knaptanden.

Braderie Nieuwstraat viert 70ste verjaardag



De braderie van de Nieuwstraat vormt traditioneel een tweeling-evenement met de Vredefeesten, maar is ouder: 70 jaar zelfs! Vrijdagavond opende de braderie met voorop de harmonie De Kunstvrienden, gevolgd door burgemeester en schepenen. Zaterdag en zondag verwacht de Nieuwstraat opnieuw een massa belangstellenden, voor onder meer een kleine streekproduktenmarkt, die aansluit bij de wereldmarkt in de Castrodreef. Voorts is er zaterdag ook swingende animatie en zondag mimetheater en steltenlopers. Bovendien is er en unieke fototentoonstelling. Aan een aantal panden hangen foto's van de betrokken gevels uit de jaren '40 tot '60 uit het archief van Foto Delro. Er is ook een overzichtstentoonstelling '70 jaar braderie' te zien in het Jetaircenter. Nog vermelden dat ook Anker- en Truweelcenter zondag een promotiedag voeren.

Singeling organiseert reeks Huiskameroptredens


Awaal Nem en de vzw Singeling, die vorig jaar uitpakte met de grootste picknick op de Grote Markt van Sint-Niklaas, lanceren de komende weken een nieuw, uniek initiatief: huiskameroptredens in Sint-Niklaas en de deelgemeenten. Tweemaal treedt Awaal Nem zelf op. De andere keren is het de beurt aan jong en minder jong talent uit het Waasland. "Dicht bij elkaar is warm", klinkt het op de site van Singeling. Daarop staan al een vijftal optredens vermeld. We geven ze hier op een rij (bij elk optreden staat een telefoonnummer waarop je liefst je komst vooraf meldt:
Cabaretgroep Awaal Nem met Sex in the City en andere serieuze dingen: zondag 6 september om 11 uur in de huiskamer van Patrick De Rudder en Rita Volckaerts, Moerlandstraat 42 in Sint-Niklaas (03/776.05.36)
Café Chantant met Stefan Baeten, pianist-seksuloog-manager: vrijdag 11 september (!)om 20 uur in de huiskamer van Karen de Wilde en Jan Sablon, Kleemstraat 22 in Belsele (03/777.66.65)
Olly (standup comedian) en Michel Vink (piano en gitaar): zaterdag 12 september om 20 uur in de huiskamer van Fons Heirbaut en Karien Berx, Vrasenestraat 76 in Nieuwkerken (03/777.86.06)
Bart Plouvier met zeemansliederen en poëzie: vrijdag 2 oktober om 20 uurin de huiskamer van Anita De Rudder, Heidebloemstraat 113A in Sint-Niklaas (0486/20.64.80)
"ENNOFDATWAARIS "van, door, met Paul Schrijvers (http://www.paulschrijvers.be/): vrijdag 9 oktober om 20 uur, in de huiskamer van Ginette Jansegers en Michel Vink, Guido Gezellelaan 41 in Sint-Niklaas (03/296.04.65).
Meer info en (latere aanvullingen) op http://www.singeling.be/.

Beeldbank Waasland pakt uit met oude foto's Vredefeesten


Naar aanleiding van de Vredefeesten in Sint-Niklaas plaatsen de Bibliotheca Wasiana, de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en Heemkundige Kring De Kluize Sint-Gillis-Waas 139 oude foto’s, affiches en programmakrantjes van Vredefeesten op http://www.beeldbankwaasland.be/. Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog organiseerden bijna alle Vlaamse steden en gemeenten stoeten om de herwonnen vrede te vieren. In Sint-Niklaas werden dat van 1948 af Bevrijdingsfeesten (nu Vredefeesten) met een ballonmanifestatie. Al vanaf begin 1784 vonden in het Waasland ook al ballonexperimenten plaats. Een greep uit de beelden: inzegening van de "Waaslander" op de Grote Markt te Sint-Niklaas op 4 mei 1911, de Ballonwedstrijd Sint-Niklaas 1949 (beiden collectie KOKW) en Vredefeesten in 1972 (collectie BibliothecaWasiana). Op http://www.beeldbankwaasland.be/ kunt u 139 foto’s bekijken én versturen als e-card via het icoontje van de envelop. Bij alle foto’s vindt u meer uitleg. U kunt zelf reacties toevoegen via het icoontje van de tekstballon. Op de foto een beeld van de Vredefeesten 1972.