vrijdag 8 april 2011

Stadsbibliotheek lanceert Taalpunt en Leesplein

De stadsbibliotheek kreeg geregeld de vraag naar zelfstudieboeken om Nederlands te leren, boeken voor volwassenen in eenvoudiger taal, boekjes voor kinderen met dyslectie. Hierop speelt de bib vanaf zaterdag 9 april in met Taalpunt en Leesplein. Taalpunt is onder meer bedoeld voor volwassenen diemoeilijkheden ondervinden met lezen en Nederlands in het algemeen. Dat kan door slechtziendheid, blindheid, dyslexie,… Taalpunt biedt materialen die ze kunnen ontlenen: grote letterboeken, Daisyboeken, luisterboeken, NT2, cursussen Nederlands voor anderstaligen, … Een gelijkaardige collectie is aanwezig in de jeugdafdeling. De bib lanceert deze bijzondere collectie ter gelegenheid van het boekenweekend Archipel. Meer info in de bib.

Belgische Glee-club verovert Waasland Shopping Center

De Amerikaanse serie Glee zorgt niet enkel voor entertainment in de huiskamer, maar ook voor inspiratie bij jonge, talentvolle mensen. De nieuwe gezichten van de Belgische Glee-club (foto) werden klaargestoomd om het Vlaamse publiek van hun talent te overtuigen. De Belgische troep trekt nu zingend en dansend door het land. Zaterdag 9 april zijn ze om 14 uur te gast in het Waasland Shopping Center. Wie het eerste optreden mist, kan nog terecht voor een tweede om 15.30 uur en voor een derde om 17 uur. De Glee-club zingt en danst op muziek die voor iedereen herkenbaar is. Wie een dvd Glee-seizoen 1 deel 1 koopt, krijgt er een exclusief t-shirt van Glee bovenop. Glee is een mix van humor, realiteit en leuke muziek. Je kan Glee ook elke zaterdag om 19.20 uur bekijken op 2Be.  

Oost-Europa boven in Exlibriswedstrijd 2011

Zoals ook in vorige edities, is ook dit jaar Oost-Europa goed vertegenwoordigd bij de deelnemers aan de Internationale Exlibriswedstrijd 2011. Zaterdag 10 april vindt de prijsuitreiking plaats. Thema dit jaar was feest. Dat is met carnaval duidelijk aanwezig in de exlibris van de Rus Yuriy Nozdrin, die daarmee de (eerste) prijs voor beste exlibris in de wacht sleept. De prijs voor hoogdruk gaat naar zijn landgenote Natalya Kuznetsova. Op de foto de winnende exlibris zoals ze in de ‘pocketcataloog’ van de tentoonstelling staan afgebeeld. De prijs voor diepdruk gaat naar een Tsjech, die voor digitale techniek naar een Bulgaar, de Prijs Victor Stuyvaert naar een Chinees, de Prijs Graphia naar een Duitser en de Prijs Leo Winkeler naar een Pool. “Iin het totaal namen 364 kunstenaars uit 48 landen deel met 790 inzendingen”, vertelt museumconservator Ward Bohé. Niet alles is exlibris; er is ook kleingrafiek. “Het internationaal karakter houdt in elk geval stand”, aldus Bohé. “De wedstrijd uitbreiden tot kleingrafiek slaat aan. Opmerkelijk is dat klassieke technieken zoals diep- en hoogdruk de digitale dit jaar terugdringen. Nog opmerkelijk is dat slechts een kleine helft van het aantal deelnemers een werk naar het thema ‘feest’ inzond.” Wie wil kennis maken met de prijswinnende werken en een uitgebreide selectie uit de inzendingen,rept zich naar het SteM, waar de tentoonstelling in de Piet Elshoutzaal toegankelijk blijft tot 26 juni.

’t Is Feest in ‘grafiekstad’ Sint-Niklaas

Zaterdag 9 april (en eigenlijk de hele lente lang) is het Feest in ‘grafiekstad’ Sint-Niklaas: om 11 uur start de 25ste Grafiekbiënnale. Om 11 uur opent de tentoonstelling met de mooiste inzendingen uit de 18de Internationale Exlibris- en Kleingrafiekwedstrijd. Tegelijk worden de prijzen uitgereikt aan de laureaten van de wedstrijd. Aansluitend opent de Design Vlaanderen Collectie. Die geeft een belangrijk overzicht van de grafiek in Vlaanderen sinds 1980. Deze collectie (groot)grafiek is samengesteld door Emiel Hoorne. De tentoonstelling toont 120 werken van de 171 die eigendom zijn van het Agentschap Ondernemen (ex Vizo). Er zijn werken van grafici met inmiddels internationale weerklank: Michaël Borremans, Raoul De Keyser, Panamarenko, Jan Fabre, Luc Tuymans, Veerle Rooms. De oorspronkelijke catalogus van de verzameling kreeg inmiddels een ‘kindje’ bij met de recentste aanwinsten. Beide tentoonstellingen zijn te zien tot zondag 26 juni. De toegang kost 4 euro, inclusief toegang tot het cultuurhistorisch museum (3 euro met korting, gratis met museumkaart). “Na Kultour en met dit weekend Archipel en nu de 25ste Biënnale is het beslist feest in de stad. Feest is ook het thema van de exlibriswedstrijd. Eigenlijk is Sint-Niklaas te bescheiden, want we zijn beslist de stad van de grafiek in Vlaanderen”, zegt cultuurschepen Lieve Van Daele aan de vooravond van het openingsweekend. Later sluit ook de stedelijke academie aan met twee tentoonstellingen en workshops, waarmee ze de afdeling vrije grafiek in de kijker plaatst. Nog te vermelden is dat zondag 10 april van 10 tot 17 uur in het SteM de ruildag exlibris en kleingrafiek van Graphia plaatsvindt.


Op de foto curator Emiel Hoorne die aan onder meer schepen Van Daele, academiedirecteur Ron Van de Vijver, museumconservator Ward Bohé en (links) Jack van Peer van Graphia, meer toelichting geeft over de werken van Design Vlaanderen

Lawijtstrijd naar voorronde 2 in Belsele

Zaterdag 9 april trekken jury en publiek naar De Galjaar/De Klavers in Belsele voor voorronde 2 van Lawijtstrijd 2011, het muziekconcours voor bands met Wase roots of binding. Soophs & Djex, Ankalima, Masda en Zonder Zorgen zijn de vier kandidaten. Tijdens de eerste voorronde koos de jury Say Hello to my Kids als eerste finalist. Opposum kreeg de publieksprijs.


Op de foto (bij hun pagina op vi.be) Sofie Dhondt uit Sint-Niklaas van Soophs & Djex