zondag 1 november 2009

SteM toont totaalproject over 200 jaar kinderarbeid


Van zondag 8 tot zondag 29 november loopt in het SteM een totaalproject rond 200 jaar kinderarbeid. Vandaag moeten meer dan 200 miljoen kinderen hard werken in ontwikkelingslanden. Bij ons in het Westen was kinderarbeid meer dan 100 jaar geleden nog heel normaal, ook in het Waasland. Kinderen werkten mee op het platteland, in de huisnijverheid of in de fabriek. In het museum SteM Zwijgershoek gaat de verhaallijn "mens en machine" precies over industrialisering en kinderarbeid. Het museum voorziet aangepaste rondleidingen voor alle leeftijdsgroepen. Voorts plaatst het workshops op de agenda en kan de bezoeker prachtige foto’s uit de hele wereld bewonderen van de getalenteerde fotograaf Karl Deckers. Afspraak in het SteM, dinsdag tot zaterdag 14-17 uur en zondag 11-17 uur. De toegang kost 4 euro (3 euro met korting, gratis met museumkaart), inclusief bezoek aan het cultuurhistorisch museum.

Week smaakt van de Turkse keuken


Van 12 tot 22 november heeft voor de vierde maal de Week van de Smaak plaats. Ditmaal staat de Turkse keuken centraal. Het programma in Sint-Niklaas telt een dozijn activiteiten, waarvan de meeste gratis. "Ontmoeting, participatie en diversiteit zijn enkele sleutelwoorden", geeft schepen voor cultuur Lieve Van Daele mee. Kort een overzicht. De hele periode kan je proeven van biologische producten en gerechten in de Bio Shop in de Truweelstraat. Vrijdagavond 13/11 serveert Fatma Turkse hapjes in het Masereelhuis, Truweelstraat. Zaterdag 14/11 is het van 11 tot 17 uur 'tea-time' bij De Wolf, O.L.Vrouwplein. Zondag 15/11 staat Sinterklaassnoep centraal in de winkels. Kookworkshops met Oosterse en Afrikaanse smaken zijn er 's avonds van 16 tot 19/11 in het Rode Kruisopvangcentrum. Zondagmiddag 15/11 kijk je mee in het bord van de Romeinse keizer in het SteM. Het Az Nikolaas gaat donderdag 19/11 'op z'n Turks' voor patiënten en in de cafetaria ook voor de bezoekers. In Zaal Dynamo, Castrodreef 8, brengt Anfiteatro vrijdagavond 20/11 de Italiaanse geschiedenis op je bord. Ondermeer Broederschool en Sint-Carolus organiseren smaakmomenten voor eigen publiek. En dan zijn er nog enkele zeker niet te missen activiteiten: het smaakmoment van La Louche dinsdag 17/11 van elf tot negen in The K-House aan het Kokkelbeekplein (info www.lalouche.be), genieten van de vliegende aubergine tussen Bari en Myra donderdag 19/11 in het Buurthuis Reynaertpark (info www.colesterolo.be) waar voor 40 deelnemers plaats is en een activiteit van de dienst Toerisme 'langs een stukje Turkije in eigen stad', zaterdag 21/11 (reserveren 03/760.92.60). Driemaal 25 deelnemers pendelen tussen de Turkse kapper in de Stationsstraat (met demo scheren), de moskee en de Turkse bakker aan de Hazewindstraat met telkens proefmomenten.
Op de foto vertegenwoordigers van mede-organisaties voor de Sint-Niklase Week van de Smaak in de locatie van K-House, met links Nadine Thuysbaert. Na 17 jaar als economiste voor de klas gaat ze nu als bijgeschoolde hobbykok professioneel met La Louche.