dinsdag 9 november 2010

Sint-Niklaas in 2011 UNICEF-Solidariteitsstad

UNICEF België start in 2011 met het concept ”UNICEF Solidariteitsstad”. Een stad of gemeente die kinderrechten actief doet leven zowel op internationaal niveau als in eigen stad, krijgt deze titel toegewezen. Sint-Niklaas wordt de eerste UNICEF-Solidariteitsstad. Om de twee jaar zal een andere stad of gemeente de titel overnemen. Met het concept wil UNICEF België steden of gemeenten in ons land aanzetten de inspanningen op te voeren voor internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking, kinderrechten actief doen leven in de stad of gemeente en UNICEF dichter bij de mensen te brengen. In 2011 wordt Sint-Niklaas dus de allereerste UNICEF-Solidariteitsstad. De stad voorziet een hele reeks activiteiten rond het thema kindvriendelijkheid en kinderrechten waarbij de hele stad (stadsbestuur, verenigingen, scholen, jeugdbewegingen en het publiek) een heel jaar lang gemobiliseerd wordt. Dit jaar stond onder meer Villa Pace tijdens de Vredefeesten in het teken van kinderrechten en het waterproject van UNICEF.

Nieuwe kamers in Huis van de Sint

Sint-Niklaas is dé stad van de Sint. De kindervriend is ook de speerpunt van de stadspromotie. Zoals al eerder gemeld staan van vrijdag 12 november tot maandag 6 december opnieuw tal van activiteiten op stapel. Helemaal nieuw die jaar is de nieuwe inkleding van het Huis van de Sint aan de Stationsstraat. Sinds 2004 kwamen al 20.000 bezoekers over de vloer. Dit jaar wordt ook het gelijkvloers in gebruik genomen, met drie nieuwe kamers: een theaterzaal, een zaal waar Sinterklaas het speelgoed tentoonstelt en de eetkamer van de Sint. Het stedelijk museum investeerde in verschillende veiligheidssystemen om de kunstobjecten in het Huis te beschermen. Daardoor kan het Huis zijn prachtig, sfeervol kader behouden. Bezoekers volgen een vast circuit, van ingang in de Stationsstraat naar uitgang via de tuin naar de Regentiestraat. Andere al gemelde activiteiten zijn het circusspektakel ‘Sint in de Piste’ (zie eerder bericht), de Dag van de Sint (zondag 14/11), de Sinterklaaszoektocht (12/11 tot 6/12). En er zijn ook de Sintsdagen: diverse activiteiten van18/11 tot 4/12, met eerstdaags meer daarover op deze nieuwspagina en de evenementenkalender van Uit in Sint-NIklaas. Kers op de taart dit jaar is de kinderreeks op VTM/Kzoom elke werkdag van 8 november tot 3 december. Nog op televisie zijn er de uitzendingen van de ‘Dag van de Sint’ op TV Oost op zondag 14 november om 17.30 uur en verder op woensdag 17 november, woensdag 24 november en woensdag 1 december, telkens om 15 uur. Je kan het Huis van de Sint vrij bezoeken op maandag (16 – 17.30 uur), dinsdag (16 -17.30 uur), woensdag (14-17.30 uur), donderdag (16-17.30 uur), vrijdag (16-17.30 uur), zaterdag (10-17.30 uur) en zondag (10-17.30 uur). Groepsbezoeken zijn mogelijk na inschrijving via 03/760.37.54.

Bijkomende zondagopening op 14 november

Zondag 14 november heeft Sint-Niklaas een extra koopzondag. Het wordt een topdag voor de stadskern. In de aanloop van het weekend opent vrijdag 12 november het Huis van de Sint, met promotie op VTM/Kzoom. Zondag is er dan de “Dag van d Sint” op de Grote Markt, die vanaf 13 uur Sinterklasspeelplein is. Om 15 uur is er de Sint-show. In het stadhuis loopt zondag ook de laatste dag van “Daniël Ost Christmas Days”. In overleg met een aantal handelaars van de Stationsstraat heeft Centrummanagement besloten tot de extra winkelzondag. De oorspronkelijk voorziene winkelzondag van 9 januari valt daardoor weg. Er zijn ook nog winkelzondagen op 19 en 26 december.