maandag 25 oktober 2010

Opnieuw drie weken ijspiste op Grote Markt

“Allez Glacée”, het winterdorp met ijspiste, biedt ook dit jaar drie weken schaatspret op de Grote Markt. Bram Lanoye (Den Antus) en Jo Van Bockstal zijn al gevorderd in de voorbereidingen. “We willen een iets grotere oppervlakte ijs, met een afzonderlijke ruimte voor kinderen. Dat is zowel beter voor de (onervaren) kinderen als voor de meer ervaren schaatsers”, zegt Bram Lanoye. Het ijspistecafé willen beiden ook verhuizen voor de andere vleugel van het stadhuis. Nog een nieuwigheid voor komende winter zou een overkapping zijn van de ijspiste, geheel of gedeeltelijk, zodat de liefhebbers geen schrik moeten hebben van een spatje regen (of sneeuw). De ijspiste zou open gaan op 18 december en sluiten op 9 januari. De piste vormt dan een ruggengraat van “Winter in de stad”, waarover later meer op dit nieuwsblog.

Tieret zoekt poppenspelers voor Reynaertspektakel

Theater Tieret zoekt een vijftiental poppenspelers om de dierenhoofdrollen (naast ruim 80 acteurs en figuranten) te vertolken tijdens het grootse Reynaertspektakel op de Grote Markt, in mei volgend jaar. Zondag 31 oktober, woensdag 3 november of zondag 7 november vinden audities plaats. Om in te schrijven stuur je naam, geboortedatum, adresgegevens en eventuele referenties samen met de voorkeurdatum voor de auditie naar reynaert@sint-niklaas.be. De poppenspelers moeten zich wel kunnen vrijmaken vrijdagavond 13, zaterdag 14 en/of zondag 15 mei volgend jaar voor een reeks korte voorstellingen via beurtrolsysteem. In het voorjaar zijn er een tiental repetities gepland. De acteurs en poppenspelers worden niet vergoed, maar maken volgens Tieret natuurlijk wel deel uit van een uniek massaspektakel dat voor het eerst in 15 jaar wordt opgevoerd en krijgen gratis een masterclass poppenspel met latexpoppen. Het Reynaertspektakel vormt het orgelpunt van het Reynaertjaar waarvan Sint-Niklaas het voorzitterschap waarneemt van mei dit jaar tot mei volgend jaar. De Grote Markt wordt verbouwd tot ‘vossenhol’ voor het spektakel dat in zes grote scènes het Reynaertverhaal brengt. De productie is een samenwerking van stadsbestuur met Jeugdtheater Ondersteboven en diverse culturele verenigingen. Joost Van den Branden tekent voor concept en poppenregie. Vik Noens coacht de poppen en Stefan Van Guyse de acteurs.

Eerste seniorenbeurs op 9 november in Stadszalen

Dinsdag 9 november vindt in de Stadszalen de eerste Sint-Niklase seniorenbeurs plaats, georganiseerd door het stadsbestuur en de stedelijke seniorenraad. Van 9 tot 17 uur kan het publiek er gratis terecht. De idee voor de beurs ontstond vanuit de vaststelling dat verenigingen, diensten en initiatieven voor senioren niet altijd gekend zijn bij het doelpubliek. Senioren kunnen op de beurs dus kennis maken met allerlei initiatieven in Sint-Niklaas die zich tot senioren richten. En dat gaat van dienstverlening tot ontspanning en cultureel aanbod. Een greep uit het programma: lezingen over veiligheid, mantelzorg en armoede, workshops valhuis, weerbaarheid, lijndansen, verzorgingsprodukten zelf maken en kennis maken met de computer. Voor de workshops kan men inschrijven via de site van de stad of via 03/760.91.45. Van 12 tot 13 uur is er een lunchgesprek voorzien waarbij bezoekers kunnen genieten van de Turkse en Marokkaanse keuken. De cafetaria wordt die dag uitgebaat door vzw Den Azalee.