zondag 15 mei 2011

Twee dagen een boerderij in hartje stad

Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei staat er een boerderij in hartje stad. Dit is een initiatief van Groene Kring, een landelijke beweging van jonge land- en tuinbouwers. Twaalf jaar geleden startte de Groene Kring met dit initiatief. Na onder meer Leuven, Gent, Hasselt en andere locaties, is Sint-Niklaas aan de beurt. Op de Grote Markt vinden de bezoekers onder meer klein- en grootvee (koeien, varkens, geiten, schapen, kippen), educatieve spelen, een ruimte voor workshops, een stand over akkerbouw, een ijsjesbar en een hoevemakrt. Vrijdag ontvangt de stadsboerderij van 8.30 tot 16 uur in de eerste plaats groepen scholieren. In het totaal schreven meer dan 2.800 kinderen in. Zij krijgen een rondleiding. Uitzonderlijk is het evenement dit jaar een tweedaagse: zaterdag kunnen passanten en verenigingen eveneens van 8.30 tot 16 uur komen kennis maken met de hoeve-van-vandaag. “We willen aantonen dat land- en tuinbouw een onontbeerlijk deel uitmaakt van ons dagelijks leven. We willen ook werken aan het imago van de sector”, zegt GK-voorzitster Leen Schrevens, bij de voorstelling van “Boerderij in de stad” op de hoeve van Albert Van Goethem aan Kletterbos. Hij runt één van de acht land- en tuinbouwbedrijven in Sint-Niklaas waar geregeld groepen en klassen scholieren een rondleiding krijgen. Meer info over de Groene Kring en de tweedaagse in Sint-Niklaas via www.groenekring.be.
Op de foto Albert Van Goethem, landbouwschepen Ben Van Eynde, Leen Schrevens en een collega van Groene Kring en Johan Van Goethem.

Sint-Niklase muzikanten schitteren in BOZAR

De bigband van de Sint-Niklase stedelijke academie voor muziek, woord en dans en het koor Sint-Gregoriusgild, viel de zeldzame eer te beurt een concert te spelen in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (foto). Ze brachten er op uitnodiging de Sacred Concerts van Duke Ellington, en dit voor een internationaal publiek. De première vond de dag voordien plaats in het SteM in Sint-Niklaas, waar de bigband onder leiding van Ben Fleerakkers op het openbaar examen door de vakjury beloond werd met de bijzonder hoge score van 95 procent. Het project Sacred Concerts is een samenwerking tussen de academie en het Sint-Gregoriusgild in een wervelende suite van een uur, gecomponeerd voor bigband, gemengd koor en sopraansolo (Eef Van Acker). Sacred Concerts stond onder leiding van Sint-Gregoriusdirigent Johan De Leenheer. Er zijn plannen voor een derde concert in de vernieuwde Casino.

Tentoonstelling: "Brief Encounter" in het WARP

In het Koetshuis achter de Salons voor Schone Kunsten (ingang tussen nrs 9 en 11 in de Regentiestraat) opent vrijdag 13 mei de tentoonstelling “Brief Encounter” van Joël Schuurmans en Jeroen Cluckers. De titel ‘Brief Encounter’ is ontleend aan David Leans vernieuwende film uit 1945. Met een station als setting, groeien toevallige ontmoetingen tussen een man en vrouw, die beiden gelukkig gehuwd zijn, uit tot een gepassioneerde verliefdheid. In de tentoonstelling vormt de ontmoeting tussen schilderkunst en de cinematografische wereld het onderwerp. Beide kunstenaars onderzoeken de mogelijkheden van beeldvorming via  schilderkunst, video, dia projectie en lichtmanipulatie. Hoewel station, trein en landschap  beweging, vooruitgang en verandering suggereren, lijkt het geheel een filmset die tot rust is gekomen. Op de vernissage, vrijdag 13 mei om 19 uur, is er een met performances van Tita Andronica en animatie door De Rode Loper. Na de vernissage volgt om 22 uur ‘De nacht van de sigaar’, de warp-party met verschillende dj’s, een paaldansact, animatie en dansinitiatie in restaurant Eigenwijs, Ankerstraat 2 in Sint-Niklaas. De tentoonstelling is voorts te zien in de weekends van 14-15 mei, 21-22 mei en 28-29 mei, telkens van 14 tot 18 uur. Meer info via www.warp-art.be.