woensdag 28 april 2010

Werf westelijke tangent officieel open


Met een eerste spadesteek is de werf van de westelijke tangent (de verbinding tussen de N41 en de Leon Scheerderslaan over de spoorlijn Antwerpen-Gent) vandaag officieel geopend door burgemeester Willockx en projectingenieur Maes van het Agentschap Wegen en Verkeer. De realisatie van het project zal ongeveer twee jaar in beslag nemen en kost 11,8 miljoen euro, waarvan 11 miljoen voor het Vlaamse gewest, 300.000 euro voor de stad en 540.000 euro voor Infrabel. Samen met de oostelijke tangent (de verbinding van de N70 aan Unigro naar de autoweg E17) zou (optimaal) aansluitend vanaf 2012 worden gerealiseerd. De uitvoering van de westelijke aansluiting verloopt in vijf fasen: 1. Een bypass van de N41 naar de Tuinlaan met een tijdelijke verbinding naar de noordelijke Arnoutstraat (start eind mei); 2. Aanleg N41 van de rotonde tot de brug over het spoor (start eind mei); 3. De brug over het spoor (start eind juni); 4. De aanleg van de zuidelijke rotonde (start juli); 5. Aanleg noordelijke rotonde (de aansluiting met de Leon Scheerderslaan) en 6. Aanleg van een fietspad tussen de Hoge Bokstraat en het Westerplein, ten zuiden van de spoorlijn dus. Onder de huidige spooroverweg komt een fietserstunnel.
Beeld: het plan van de westelijke tangent

Waasland opent mountainbikenetwerk

In het kader van de samenwerking voor het mountainbikebeleid opent de interlokale vereniging Waasland, samen met het provinciebestuur Oost-Vlaanderen en Bloso, zondag 9 mei om half elf officieel het mountainbikenetwerk Waasland. 'The place to be' is het sportcentrum De Klavers in Belsele. Het is een eerste van zes Oost-Vlaamse nieuwe netwerken. Het omvat de gemeenten Moerbeke-Waas, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Beveren, Sint-Niklaas, Kruibeke, Temse, Waasmunster, allen behorend tot de burensportdienst Waasland, aangevuld met de gemeenten Hamme, Lochristi, Lokeren en Wachtebeke. Het netwerk heeft een totale lengte van liefst 388 km. De bedoeling is zoveel mogelijk Oost-Vlamingen kennis te laten maken met deze nog populairder wordende sport. Op de openingsdag kan men van 8.30 uur tot 10.30 uur starten voor een tocht van 25 of 42 km. Deelnemen kost 3,5 euro (2 euro voor min-16-jarigen).

Kleur maakt academie aantrekkelijk


In de Vierkante Zaal / Annex, in de Van Britsomstraat, loopt tot zondag 30 mei de tentoonstelling "Kleur, of wat is het dat hedendaagse academies zo aantrekkelijk maakt?" Greta Rochtus en Jan Wauters tekenen voor het tentoonstellingsconcept. De tentoonstelling is toegakleijk donderdag en vrijdag van 14 tot 17 uur en zaterdag-zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Er zijn ook nog een aantal randactiviteiten, in het Auditorium Greta Weyn: zondag 16 mei om 11 uur “Klankkleuren”, een aperitiefconcert door het Goeyvaerts Trio met werk van Peter Swinnen; dinsdag 25 mei om 19 uur “Licht, kleur, heling en bewustwording”, een lezing door Lieve Essers. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht via academie@sint-niklaas.be.
Beeld: Paul De Waal – Web