donderdag 16 september 2010

Ost decoreert stadhuis zoals u ’t nog nooit zag

Van 11 tot en met 14 november vinden aan en in het stadhuis de “Daniël Ost Christmas Days” plaats. Twee jaar na “Daniël Ost@home” in de Salons voor Schone Kunsten, krijgt Sint-Niklaas opnieuw een florale topper aangeboden. Ditmaal is het stadhuis decor. Ook nu zal de bloemenkunstenaar tafeldecoraties brengen. Inspiratie voor de komende eindejaarsperiode. Het stadhuis is gebouwd tussen 1876 en 1878 als een schoolvoorbeeld van neogotiek. Deze plechtstatige ruimte zal Daniël Ost bijzonder inspireren. Als perfectionist laat Daniël Ost niets aan het toeval over. Voor de geplande Christmas Days komen een 25-tal Japanse leerlingen alle voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. De tentoonstelling zal tal van nieuwe bloemenvariëteiten tonen, onder meer een aantal uitzonderlijke nieuwe rozen uit de gespecialiseerde rozenkwekerij Wim Van Kampen in Nederland. Eén van die rozen is Ivanhoe, een warmrode roos met groen hart. Naast deze unieke look, is ook de lange levensduur van Ivanhoe een troef. Ook ditmaal kan Daniël Ost rekenen op de steun van Nausicaa en Gerda van Home Interior die voor hét perfecte tafelkleed zorgen en De Wolf – Kitchen to table die tekent voor serviezen en bestek. Opmerkelijke hoofdsponsor is Cibel, die niet alleen het Sint-Niklase na-Tourcriterium sponsorde, maar nu ook de Daniël Ost Christmas Days. Citrusvruchten vormen het hoofdproduct van Cibel en met de intocht van Sinterklaas in het vooruitzicht, zal Daniël Ost enkele van de kwalitatieve Cibel-fruitsoorten in een heuse Sinterklaastafel verwerken.


Daniël Ost Christmas Days kan je in het stadhuis bezoeken van donderdag 11 tot en met zondag 14 november, telkens van 10 tot 18 uur. De toegang kost 12 euro (een drankje per persoon inbegrepen); kinderen jonger dan 12 jaar gratis. Kaarten zijn in voorverkoop vanaf 1 oktober onder meer verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis.

Voor meer informatie: http://www.danielostevents.be/

Stadsbibliotheek sluit even de deuren

De hoofdbib én alle filialen sluiten hun deuren van dinsdag 28 september tot en met woensdag 6 oktober (alleen de kelder – Warp / ‘Coup de Ville’ – en de vergaderzalen zijn voor activiteiten geopend). De sluiting is nodig om de volledige collectie om te schakelen naar het nieuwe Provinciaal BibliotheekSysteem. Tegelijkertijd wordt van deze sluitings-periode gebruik gemaakt om de publieksruimtes te verbeteren. Zo worden een centrale balie en inleverpunt geïnstalleerd, vinden internet, kranten en tijdschriften een nieuwe plaats op het gelijkvloers, verhuist een deel van de collectie voor volwassenen (anderstalige literatuur, poëzie, toneel en kunsten) naar de tweede verdieping en wordt de jeugdafdeling toegankelijk vanuit de volwassenenafdeling (en omgekeerd). Tijdens deze sluitingsperiode is het niet mogelijk materialen te ontlenen, binnen te brengen of te verlengen (ook niet telefonisch of via de website). Donderdag 7 oktober kan iedereen opnieuw terecht in de bib nieuwe stijl. De feestelijke heropening van de hoofdbib vindt plaats op 10-10-10 vanaf 10 uur, met de opening van de tentoonstelling Coup Lanoye.

College maakt afspraken voor heraanleg Stationsstraat

Het schepencollege heeft afspraken vastgelegd voor de heraanleg van de Stationsstraat. Voorwaarde is wel dat er subsidies komen. De stad wil een actief beleid voeren tegen de leegstand en mikt in de eerste plaats op hoogwaardige handelszaken. Voor de heraanleg kiest de stad voor één niveau, met vernieuwing van de riolering. De straat moet voetgangersvriendelijk zijn, fietsverkeer in beide richtingen toelaten en volledig doorrijdbaar blijven voor auto’s (mits zone 30). Het aantal parkeerplaatsen wordt gehalveerd. Het deel van de straat aan het Casinogebouw wordt ingericht als kindvriendelijke ruimte met alleen laad- en losverkeer (en bewonersparkeren voor ’s avonds en ’s nachts). Na de heraanleg wordt het derde deel van de straat op zaterdagnamiddag verkeersvrij, later eventueel permanent. Maar dat moet dan wel kaderen in een globale mobiliteitsvisie. Het stadsbestuur wil ook maatregelen nemen om de parkeersignalisatie aan te passen en de bereikbaarheid van de parking aan het Stationsplein, die op zaterdagnamiddagen overigens ook gratis is, te verbeteren.