maandag 5 juli 2010

Beelden voelen in de donkere kamer


Fotografencollectief Parrèsia organiseert in de Salons voor Schone Kunsten een bijzondere tentoonstelling “BEELDEN verBEELDEN”, in samenwerking met de stad, Stedelijke Musea, Kunst in de Stad en Zicht op Cultuur-Blindenzorg Licht en Liefde. Leen De Vos en Marc Hoefman, fotografen van Parrèsia, tonen hun verBEELDe wandelingen. Zicht op cultuur laat je BEELDEN voelen in de donkere kamer. Kunst in de Stad laat je een BEELDige stad ontdekken in de beeldentuin. Marc Hoefman en Leen De Vos, de fotografen van Parrèsia, willen niet louter een inventaris maken van alle standbeelden die in een afgebakende geografische omgeving te zien zijn. Ze willen vooral hun gevoel en beleving in beeld brengen wanneer ze geconfronteerd worden met beelden/kunst in de publieke ruimte. In samenwerking met Kunst in de Stad stellen een aantal lokale beeldhouwers hun beelden tentoon in de tuin van de Salons voor Schone Kunsten. Het zijn Alphonse Darville, An De Beul, Paul Dekker, Lodewijk De Pooter, Frans Heirbaut, Gisleen Heirbaut, Luc Heirbaut, Jean Pierre Serverius, Albert Tersago, Hilde Van Buynder, Ernest Van Huffel en Frans Wuytack. Blinde en slechtziende bezoekers kunnen enkele foto's voelend en met audiodescriptie ontdekken.
Deze manifestatie loopt tot zondag 29 augustus, dinsdag tot zaterdag van 14 tot 17 uur en zondagen van 11 tot 17 uur. De toegang kost 1,5 euro (gratis met museumkaart). Blindengeleidehonden zijn ook welkom. Elke zondagvoormiddag om 11 uur is er een activiteit:
• 11 juli: stadswandeling Beelden Verbeelden
• 18 juli: lezing 'Kunst aanVoelen' met aansluitend korte stadswandeling
• 25 juli: lezing 'Kunst door de ogen van blinde en slechtziende kunstliefhebbers'
• 1 augustus: rondleiding tentoonstelling
• 8 augustus: lezing 'Bewegen naar een toegankelijk cultureel aanbod voor blinde en slechtziende personen'
• 22 augustus: stadswandeling Beelden Verbeelden
Groepsrondleidingen reserveren of inschrijven voor een zondagse activiteit via 03/760.37.54 of e-mail: stedelijke.musea@sint-niklaas.be. Meer info ook op www.beeldenverbeelden.parresia-vzw.org

“Mijn zoon Damiaan” in Museumtheater


De Guldensporenwerkgroep organiseert zaterdag 10 juli in het Museumtheater, Zwijgershoek, een bijzondere theatervoorstelling. Tine Ruysschaert brengt er de theatermonolog “Mijn zoon Damiaan”, op tekst van Stefan Broecks. Kaarten voor 5 euro, te bestellen bij jan.cauwenbergh.be of 0484/269.444. Meer info via www.tineruysschaert.be.

“Zoek je Sporen” op Vlaamse feestdag


Op de Vlaamse feestdag, zondag 11 juli, organiseert de Gebroeders Van Raemdonckkring een guldensporenzoektocht in het centrum van Sint-Niklaas onder de noemer “Zoek je sporen”. Die slaan dan niet op de sporen van de trein, maar beslist op die van 1302. Deelnemen is gratis. Inschrijven en vertrek vanaf 14 uur aan lokaal “Steenstraete”, Nieuwstraat 86. Er zijn mooie prijzen te winnen. Vanaf 16 uur zijn ie in hetzelfde lokaal met de leeuwenvlag caféspelen, ook al met prijzen in natura. Vanaf 18 uur melden de organisatoren ook een “overwinningsfeest”. Het staat niet met zoveel woorden op de affiche, maar heeft allicht alles te maken met 13 juni. Met ribbetjes of pekelharing met garnituur. Inschrijven voor 8 juli bij Stefan Peeters via 03/777.07.30.