donderdag 11 juni 2009

Speenvarken bekroond als Wase streekgerecht

Net als vorige jaren organiseerde Toerisme Waasland een wedstrijd voor streekgerechten. Ditmaal waren er ook twee categorieën: restaurants en tavernes. In beide gevallen koos de jury voor een culinaire creatie met speenvarken. Bij de restaurants ging de voorkeur uit naar 'een in een binnenhuisbarbecue gegaarde carré van speenvarken, gelakt met Wase honing en mosterd onder een croustillade van merg en vanille met structuren van rode biet, zoetzuur van radijs, macaire aardappel en jus met gerookte hoeveboter' van het Hofke van Bazel. En in de reeks tavernes wint taverne-brasserie. De Brabander uit Tielrode met 'een licht gepekeld speenvarken, aan het been gegaard met een korstje van straffe mosterd en een taartje van Moerbeeksee bintjes met een sausje van Bieken honingbier en gebakken appeltjes'. De chefs hebben het varkentje ook bereid met streekproducten, zoals mosterd, appelen of bier uit eigen regio. De bekroonde gerechten staan in een brochure die Toerisme Waasland verspreidt. Ze staan ook op de kaart van 1 juli tot 30 september in de horecazaken.