donderdag 28 april 2011

Reynaertspel als apotheose van Land van Reynaert

Sint-Niklaas was een jaar voorzitter van “Het Land van Reynaert”. Apotheose van dit voorzitterschap (vooraleer de fakkel wordt doorgegeven aan Waasmunster) vormt een weekend Reynaertspel. In 1973 en 1985 en 1992 werd dit epos als massaspel opgevoerd, respectievelijk op de Grote Markt en in het stadspark. Een nieuwe hedendaagse versie komt tot leven in het recreatiepark De Ster, zaterdag 14 en zondag 15 mei. “Met drie culturele partners: Theater Tieret, Jeugdtheater Ondersteboven en Strapop”, onderstreept cultuurschepen Lieve Van Daele. Het verhaal is behouden, maar in zes hapklare brokken van telkens 10 minuten verdeeld. 74 acteurs en tientallen mensen achter de schermen van voormelde twee theatergezelschappen en van nog een rits andere Sint-Niklase verenigingen, zorgen voor de productie. Er zijn zes ‘taferelen’ die elk in een tent op het voetbalveld van De Ster worden voorgesteld. Kijkers schuiven door van scène 1 in tent 1 naar scène 2 in tent 2, enz. De voorstellingen vinden doorlopend plaats zaterdag 14 mei van 14 tot 21 uur en zondag 15 mei van 10 tot 18 uur. Elk kwartier start in elke tent een nieuwe ‘minivoorstelling’. Nieuw en opmerkelijk is dat in deze productie acteurs én poppenspelers het verhaal brengen. De latexpoppen werden gecreëerd door Patrick Maillard van Froefroe.

Sterfeesten met Reynaert in vuur en vlam

Het recreatiepark De Ster organiseert dit jaar de Sterfeesten zaterdag 14 mei. Dezelfde dag en ook zondag 15 mei vindt daar de apotheose plaats van “Het Land van Reynaert” met een nieuwe, hedendaagse versie van het Reynaert-epos. Topdag zaterdag wordt evenwel (ook en vooral) ingevuld met figurentheater, spectaculaire vuuracts én het traditionele muzikale vuurwerk. De Sterfeesten zaterdag 14 mei verzamelen van 14 tot 20 uur prachtig figurentheater. Vorig jaar werd hiervoor de aanzet gegeven. Na de ‘verregende’ primeur vorig jaar, hoopt men wel op zon. In het figurentheater ontdekken de bezoekers onder meer het Froe Froe pretpakket, Theater Tieret, Speeltheater Savooi, grime, Theaterkabinet Llith, de figurantenrenbaan en Systaime d’art. Eén en ander kan je combineren met eventuele wachttijd voor de ‘doorschuifversie’ van het Reynaertverhaal (maar daarover apart meer). Bij het invallen van de duisternis neemt vuur bezit van De Ster. Er is een heel programma met onder meer internationale (en spectaculaire) vuuracts: Ron Jaluai, Cirqumstancia, het Britse Flame OZ, Sparks EFX, Pyromantiek, Cirque del Mundo en Stef Vetters. Tot slot om 22.30 uur is er het afsluitende muzikale vuurwerk aan het water. Zaterdag kost een ticket 5 euro (3 euro met vermindering) en de organisatie raadt aan om wachtrijen te omzeilen door vooraf tickets te kopen bij de Dienst Toerisme (Grote Markt) of bij het Ster-secretariaat aan de Lange Rekstraat. Zondag geldt de normale toegangsprijs (2,50 euro), maar dan is er als animatie enkel de voorstelling van het Reynaertepos.


Op de foto schepenen en mede-organisatoren van de Sterfeesten, met de Reynaertpop in handen van schepen Marc Heynderickx.

Laatste voorronde Lawijtstrijd in ’t Verschil

In Jeugdhuis ’t Verschil in Nieuwkerken heeft zaterdag de laatste voorronde plaats van Lawijtstrijd 2011. My Flute is Like Fruit, Hootka, The Proof en Icuc Noni nemen het daar tegen elkaar op voor de vijfde en laatste finaleplaats. Bijgaand beeld is dat van de vi-pagina van hardrockgroep Hootka.  In de voorbije voorronde in Troelant kaapte singer-songwriter Slow Pilot de vierde finaleplek weg. E publieksprijs was er voor Irri & Hugo. Voor de finale in de Foyer van de stadsschouwburg, op 15 mei vanaf 17 uur, staan nu al in de rij: Say Hello To My Kids, Masda, Hickory Falls en Slow Pilot. Zaterdag komt daar de laatste naam bij.