woensdag 19 augustus 2009

Voor 30ste maal Wase Ambachtenweekend


Komend weekend, zaterdag 22 en zondag 23 augustus organiseert Toerisme Waasland voor de dertigste maal het Ambachtelijk Weekend in het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen. Twee dagen lang kan iedereen tijdens dit Wase ambachtenweekend op 131 adressen ruim 450 ambachtslui, kunstenaars en creatieve geesten ontmoeten die hun kunnen demonstreren. Ze geven er een woordje uitleg bij en beantwoorden graag alle vragen van de bezoekers. Voor een bezoek hanteer je best de handige overzichtskaart met daarop de adressen en de lijst van de deelnemers en wat zij te bieden hebben. Deze kaart is gratis verkrijgbaar in de toeristische infokantoren van de regio, de Fintro-kantoren en gemeente- en stadhuizen en uiteraard in dat van Sint-Niklaas, op de Grote Markt.

Picknick als afsluiter van het Wase ambachtenweekend



Zondag 23 augustus, vanaf 18 uur, grote picknick op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Ook ditmaal luidt het thema "De markt is van iedereen". Vorig jaar nam de vereniging Singeling het initiatief, dit jaar de culturele raad van Sint-Niklaas, naar aanleiding van z'n 40-jarig bestaan. De stadsreuzen Janneken en Mieken waren de eersten om hun deelneming te bevestigen. De culturele raad deed ook een oproep naar verenigingen. Heel wat komen erop af: K.H. De Kunstvrienden, Jeugdtheater Ondersteboven, De plezante vis, Singeling vzw, K.H. Concertband Excelsior, Sint-Genesius, Reuzengilde Sint-Nicolaas, Ridders van Pendragon, Belcantogezelschap van Sint-Niklaas, ACW Sinaai, Sinafrica, Tussen Pot en Pint, CC Boontje, Anfiteatro, en nog meer. Op de website http://www.demarktisvaniedereen.be/ kan je de komende dagen nog aanvullingen lezen. Er is ook een podiumprogramma met op 18 uur de rondgang van de reuzen Janneke en Mieke begeleid door de Karvellyband, om 18.30 uur een mini-voorstelling door Jeugdtheater Ondersteboven, om 18.55 uur flamenco, om 19.20 uur zumba-initiatie, om 19.45 uur een beiaardconcert en verrassingstaart en om 20.15 uur een concert door de harmonie De Kunstvrienden & Jeugdensemble De Kunstvrienden. Voorts is er aan "Het Woord" een singelong met Singeling.

Nacht van de Musea verpakt als volksfeest


De stedelijke musea organiseren zaterdag 29 augustus voor het eerst een eigen Nacht van de Musea. Thema zijn de jaren '40 en '50. Heel wat collectiestukken dateren uit die periode. Voor de promotie is een beeld uit de jaren40-collectie (foto) gebruikt. In samenwerking met Radio Modern moet deze eerst Nacht alvast een waar volksfeest worden. Bovendien gratis. Op elke locatie (SteM, Mercatorpark, Salons voor Schone Kunsten en de tuin van de Salons) wordt de sfeer van de jaren '40 en '50 opgeroepen. Met film, kinderanimatie, harmonie, modeshow, beautysalon, dansinitiatie en vooral ook veel muziek. Van 14 tot 19 uur is er een programma gericht op kinderen en senioren in het Mercatorpark en Museumtheater. Het avondfeest vindt plaats van 20 tot 1 uur op vier locaties: Zwijgershoek, het Mercatorpark in de Zamanstraat, en in en buiten de Salons in de Stationsstraat. Bedoeling is ook dat het publiek danst, op muziek van de themajaren en zo mogelijk in jurk of pak uit deze tijdsperiode. Concertorganisator Radio Modern staat in voor het muzikale deel. Meer info en details van het programma volgen nog. Ze zijn te vinden in de evenementenkalender van Uit in Sint-Niklaas, via http://musea.sint-niklaas.be/ of http://www.radiomodern.be/.