woensdag 24 februari 2010

Primeur: Sint-Niklaas zoekt kinderstadsdichter


Op initiatief van de openbare bibliotheek gaat Sint-Niklaas, stad van het kind en Sint-Nicolaas, op zoek naar een kinderstadsdichter. Een primeur voor Vlaanderen. Thema van de wedstrijd is "Dichter in de stad". De stad in al haar facetten kan het onderwerp zijn van het eerste kinderstadsgedicht. . Jongeren, die op 30 mei tussen 8 en 14 jaar zijn en in Sint-Niklaas wonen of school lopen, kunnen meedingen door één ongepubliceerd gedicht in te dienen. Antwerps stadsdichter Peter-Holvoet Hanssen zit de jury voor de eerste Sint-Niklase kinderstadsdichter zal kiezen. Zijn of haar feestelijke aanstelling zal plaatsvinden zondag 27 juni. In de loop van het eenjarig dichterschap wacht de winnaar, zijn of haar klas en familie een educatief traject. Ook vier genomineerden worden in dit traject opgenomen. Het winnende gedicht krijgt een prominente plaats in het stadsbeeld. Met dit initiatief wil de bib Sint-Niklaas uitbouwen tot "stad van de poëzie". Het is al een stad van poëten met onder meer Anton van Wilderode, Paul Snoek, Tom Lanoye, Willem Persoon, Erik Spinoy, Dirk van Bastelaere, Piet Brak, René Van Daele, Norbert De Beule, Lies Van Gasse, Frank Pollet, Gerry Helderenberg, José De Poortere, Daan Anthuenis, Tjen Pauwels, Ludo Colman, Armand Van Assche…(die er wonen/woonden, werken/werkten). Voorts is er al een aantal jaar "Poëzie op zondagmorgen", Archipel, en de Paul Snoekprijs.
Meer info, lesbundel en reglement in de stadsbibliotheek, Heymanplein; 03/760.47.53 of http://bib.sint-niklaas.be.

Zythos Bierfestival mikt op duizenden bezoekers


De zevende editie van het Zythos Bierfestival vindt plaats zaterdag 6 maart (12 tot middernacht) en zondag 7 maart (11 tot 21 uur) in de stadszalen van Sint-Niklaas. Het festival mikt opnieuw op duizenden bezoekers. Net als vorige jaren zijn meer dan vijftig brouwers en bierfirma's present om de bezoekers van hun gerstennat te laten proeven. Op de website van Zythos (www.zbf.be ) kan je de lijst van een 200-tal bieren raadplegen. De toegang tot het festival is gratis. Proeven kost één jeton. Jetons (1,20 euro) kan je aan de ingang kopen. Daar is ook het Zythos bierproefglas van 15 cl te verkrijgen. Je betaalt daarvoor een waarborg van 3 euro. Bij de bierstands kan je niets kopen. Daarom is er vooraan een winkel ingericht, waar bezoekers niet alleen bier, maar ook andere gadgets kunnen kopen. Voor de hongerigen is er een eetstand. En terwijl ouders bier proeven kunnen de kids terecht in een afgeschermde kinderhoek, waar ze naar hartenlust kunnen tekenen en knutselen.

Omleidingen aan noord- en zuidrand

Het verkeer aan de stadsrand moet de komende maanden met nog wat omleidingen rekening houden. De werkzaamheden aan het kruispunt Tereken op de N70 zijn gestart. De kant Dendermondsesteenweg is tot eind mei afgesloten. Goed om weten voor onder meer bezoekers van het Waasland Shopping Center. Daarna wisselt de werf van kant en is Tereken langs de stadskant afgesloten. Aan de noordrand van de stad wordt de Lepelhoekstraat heraangelegd. Verkeer stadsuitwaarts blijft mogelijk. Inkomend verkeer uit de richting Sint-Gillis-Waas wordt omgeleid langs Sparrenhofstraat en Vijfstraten naar de Singel. Deze werkzaamheden zouden tegen eind juni afgerond zijn. Het gaat om de heraanleg van trottoirs, fietspaden en parkeerstroken.