donderdag 24 september 2009

Art deco centraal voor 'Thuis in de stad'-wandeling



Zondag 4 oktober vindt in alle Vlaamse centrumsteden een wandeling plaats waarbij wonen en zich thuis voelen in de stad centraal staat. In Sint-Niklaas richt de wandeling zich tot het rijke art deco-verleden in de stadskern. De art deco-architectuur is immers kenmerkend en toonaangevend voor het stadsbeeld van Sint-Niklaas. Alle belangstellenden, toeristen en inwoners, zijn die dag welkom om deel te nemen aan de wandeling met wandelzoektocht. De wandeling brengt u langs de mooiste voorbeelden van art deco in de stadskern. Een unieke ervaring voor de art deco-liefhebber is zonder twijfel een kleine rondleiding in de gebouwen van de Broederschool, die speciaal voor de gelegenheid wordt opengesteld voor het publiek. Deelnemingsformulieren zijn gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme of downloadbaar vanaf de homepage van de stedelijke website http://www.sint-niklaas.be/. De dienst toerisme zelf is op zondag 4 oktober speciaal voor deze actie geopend van 13 tot 18 uur. Wie zijn deelnemingsformulier correct ingevuld terugbrengt bij de dienst toerisme voor 18 uur, ontvangt een uniek 'Thuis in de stad'-geschenk: een mooie rugzak met het logo van Sint-Niklaas.

Brandweer Sint-Niklaas houdt tweedaagse opendeur

De brandweer van Sint-Niklaas houdt in z'n vestiging aan de Nijverheidstraat een tweedaagse opendeur, zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Zaterdag kan het publiek terecht van 14 tot 19 uur en zondag van 10 tot 19 uur. Telkens staan op geregelde tijdstippen een reeks demonstraties gepland: demonstratie frietketelbrand, demonstratie autoladder – evacuatie met draagberrie en afdaaltoestel, demonstratie gaspakken, demonstratie bevrijding geknelde slachtoffers bij verkeersongevallen, demonstratie jeugdbrandweer en sport bij de brandweer – spinningsessie op muziek – brandweer en BV’s. Voorts nog op het programma kinderanimatie en kleurwedstrijd, springkasteel, aanwervingsstand voor vrijwilliger(ster) brandweerman(vrouw), aanwerving jeugdbrandweer, rondleidingen, demonstratie duikers, demonstratie gebruik adembescherming, stand preplanning en preventie, enz. Zondag zijn er ook een static show van diverse voertuigen uit de hulpverleningszone Waasland.

Modezondag in de Stationsstraat met Ann Van Elsen



Zondag 27 september, tussen 14 en 18 uur, vindt in de Stationsstraat de tweede ‘Modezondag’ plaats. In verschillende winkels worden er modeshows gegeven. Sinds begin september wordt het winkelend publiek uitgenodigd om te stemmen voor de mooiste etalage, aan de hand van stemformulieren in de deelnemende zaken. Wie een stemformulier invult, maakt kans op één van de mooie prijzen, waaronder een weekend aangeboden door IBIS-hotel. De trekking vindt zondag plaats om 17.30 uur op een podium ter hoogte van de Dr. Verdumenstraat en wordt gepresenteerd door ex-miss België Ann Van Elsen. De deelnemende zaken zijn herkenbaar aan de affiche van Modezondag (foto). Het initiatief loopt in samenwerking met vzw Centrummanagement Sint-Niklaas.

Breiclub in het museum start al vijfde seizoen

Voor het vijfde seizoen herneemt de breiclub in het museum zijn activiteiten. Omdat er regelmatig vraag naar is, start de breiclub nu ook met bijeenkomsten overdag. De breiclub komt nu samen de ene week op woensdagavond en de volgende op vrijdagnamiddag. Op elke bijeenkomst is Anita De Keyser de ervaren breister die elk lid begeleidt bij het breiwerk. Met de begeleiding van Anita kan iedereen een mooie sjaal, poncho, vest of trui breien. Zij leert verschillende opzetwijzen aan, leert breiwerk op maat maken en helpt bij het berekenen van het aantal steken dat men moet opzetten, leert berekenen van de minderingen voor de mouwinzet, knoopsgaten en zakken inbreien … Kragen mooi aanzetten, aaneenzetten van het breiwerk. Lid worden van de breiclub is eenvoudig: je koopt voor 10 euro een 10-beurtenkaart, goed voor 10 bijeenkomsten. Kaart vol? Dan koop je gewoon een nieuwe. De bijeenkomsten kan je vrij kiezen. Tot juni volgend jaar zijn er liefst 40 bijeenkomsten gepland, woensdagavond van 19 tot 21.30 uur en vrijdag van 14 tot 17 uur. Info bij Miet Deckers in het museum Zwijgershoek (03/760.37.56) of miet.deckers@sint-niklaas.be.