vrijdag 5 augustus 2011

Win gratis ballonvlucht bij Vredefeesten

Inwoners van Sint-Niklaas kunnen gratis mee met een ballonvlucht tijdens de Vredefeesten. Die zijn het jaarlijkse hoogtepunt van de animatie in het stadscentrum. De kleurrijke heteluchtballons zijn de blikvangers van dit gratis stadsfeest, dat nu plaatsvindt vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september. Het stadsbestuur geeft een aantal inwoners de gelegenheid een gratis ballonvlucht mee te maken. Iedereen die in Sint-Niklaas, Belsele, Nieuwkerken of Sinaai woont en nooit eerder een ballonvlucht heeft gewonnen, komt in aanmerking. Het enige wat kandidaten moeten doen, is tussen maandag 8 en maandag 22 augustus een deelnemingskaart invullen aan de infobalie in het stadhuis. Er mag slechts één kaart per persoon ingevuld worden. In de week van 22 augustus worden een paar tientallen winnaars geloot. Ze worden persoonlijk verwittigd. Om organisatorische redenen is het niet mogelijk dat winnaars hun ballonvlucht doorgeven aan anderen. Het is ook niet mogelijk de ballonvlucht over te dragen naar volgend jaar, indien de ballons omwille van de weersomstandigheden dit jaar niet kunnen opstijgen.

Voor het eerst fotowedstrijd Vredefeesten

Voor het eerst vindt over de ballonhappening tijdens de Vredefeesten (2-4 september) een fotowedstrijd plaats. Er zijn twee reeksen (tot 12 jaar en volwassenen). Hoofdprijs is een ballonvaart voor twee volgend jaar. Inzenden kan men uiteraard pas na de Vredefeesten. Het stadsarchief verzamelt echter nu al historisch beeldmateriaal van de ballonfeesten. In september volgend jaar vieren de specialevormballons hun ‘zilveren jubileum’ op de Grote Markt. “Tijdens de meeting in 1987 verschenen de eerste exemplaren: het kasteel van Balleroy, de Marcassou-salami en een Zeppelin”, weet Anette Sax. “We introduceerden deze ballons om de meeting nog aantrekkelijker te maken en om ons ook te onderscheiden van andere ballonmeetings.” Sindsdien verzamelden al een 150-tal van deze specialevormballons in Sint-Niklaas. Om het zilveren jubileum luister bij te zetten, organiseert de stad in samenwerking met het fotocollectief Parrèsia, de stedelijke academie , de familie Sax en het stadsarchief een fotowedstrijd. De foto’s moeten genomen zijn tijdens de Vredefeesten van dit jaar. Deelnemen is gratis. Elke deelnemer mag maximum drie beelden inzenden. Alle modaliteiten kan men nalezen in het wedstrijdreglement via www.vredefeesten.be. Tijdens de Vredefeesten 2012 volgt een tentoonstelling, ook met historisch materiaal. De beelden kan men in de week na de Vredefeesten ook op de website bekijken en het publiek kan via de site zelfs een publieksprijs uitreiken. Wie eigen historisch beeldmateriaal wil aanleveren, kan dat via voormelde site of voor grotere verzamelingen na contact met het Archief (piet.vanbouchaute@sint-niklaas.be of 03/760.47.59).

Afscheid Bob Lanoye in intieme kring

In intieme kring wordt afscheid genomen van Bob Lanoye (foto), horecaman in hart en nieren, mede-organisator van de jaarlijkse muzikale Kroegentocht en vertegenwoordiger van de Sint-Niklase horeca in de vzw Centrummanagement. Hij overleed in de nacht van dinsdag op woensdag aan een hartstilstand. Bob werd 66. Bob Lanoye, broer van auteur Tom, rolde decennia geleden in de horeca. Hij startte in de Beeldstraat met taverne en feestzaal Malpertus. Later opende hij snookerzaal Westbury in de Westerstraat. Beide horecazaken worden nog steeds succesvol uitgebaat door de latere en huidige eigenaars. Bob blies ook café Stad Nantes op de Grote Markt nieuw leven in, het huidige eet- en praatcafé Den Antus, uitgebaat door Bobs zoon Bram. Als muzikale creatieveling lag hij onder meer ook mee aan de basis van de herstart van de coverband The Romantics en de start van de muzikale Kroegentocht. Dat dit voorjaarsevenement, met duizenden bezoekers, nog steeds kosteloos kan aangeboden worden, stemde hem fier. Bob Lanoye was ook de horecavertegenwoordiger in de vzw Centrummanagement.