vrijdag 9 april 2010

Retrorock 2010 voor 50-plussers of zelfs jonger


Sint-Niklaas krijgt vrijdag 9 juli voor het eerst een heus seniorenfestival: Retrorock 2010. De traditionele sesniorennamiddag van de kermisweek krijgt nu een avondlijk verlengstuk. Voor 50-plussers of jonger, met eerst Jo Lemaire en nadien de Astralische ABBA-imitatoren Björn Again. "We waren een beetje jaloers op Hasselt dat met Rimpelrock een festival heeft dat wel 55.000bezoekers lokt", zegt schepen Christel Geerts. "Traditioneel al hadden we in de kermisweek een senniorennamiddag. Daaraan is nu ook een avondprogramma gekoppeld, naar Sint-Niklase traditie gratis." Sint-Niklaas telt zowat 18.000 vijftigplussers. Dus genoeg potentieel. "Al is het ook de bedoeling dat veel bezoekers van buiten de stad naar Sint-Niklaas afzakken", aldus de schepen. "Klein beginnen en dan groeien", voegt schepen Gaspard Van Peteghem eraan toe. "Ik geloof dat er zeker een vervolg komt op dit eerste festival." Het programma start om half drie met een samenzang voor senioren. Om 15 uur is het de beurt aan The Golden Bis Band. Die begeleidt Lisa del Bo, Luc Steeno, Laura Lynn en Willy Sommers. Zij zingen niet alleen individueel, maar ook in primeur als kwartet. Na een pauze start om 20 uur het avondprogramma met Jo Lemaire & Big Band. Om half tien staat Björn Again op het podium. Dat zijn Australische ABBA-immitatoren, die na 21 jaar al 4.300 concerten in 61 landen op hun teller hebben staan. Schepen Geerts: "Dit avondprogramma richt zich dus beslist ook naar 40'ers en zelfs jonger." Het festival is gratis, maar op het middenplein komt een ruimte met zitplaatsen. Daar zal men een zitje kunnen reserveren voor 5 euro. Op zoek naar een naam deed het stadsbestuur inspiratie op bij de inwoners. Meer dan 250 suggesties leverde dat op. En het werd geen Zilverrock, Grijzeharenrock, Kaalkoppenrock of Bibberrock, maar 'gewoon' Retrorock. Vier inwoners bedachten deze naam en kregen vrijdag als winnaars van de rondvraag een boekenbon: Hilde De Gendt, Rudi De Maeyer en echtgenote, Luc Strobbe en Jacques Van Puyvelde en echtgenote.
Op de foto: de prijswinnaars, beide schepenen en de vertegenwoordiger van Bond Moyson, die 'presenting partner' – zeg maar de hoofdspponsor – van Retrorock is. Andere sponsors zijn onder meer VMG De Cock, Meubelen Jonckheere en Delicatesse catering.

Sint-Niklaas over de kaap van 72.000 inwoners

Het aantal inwoners van Sint-Niklaas stijgt al enkele jaren. Nu zijn er al 72.020. Op 29 maart werd de kaap van 72.000 overschreden. Tien jaar eerder (1 januari 2000) telde de stad nog 68.282 inwoners. En zeven jaar later werd 'kaap 70.000' gerond. Deze evolutie bewijst dat ook in de centrumstad Sint-Niklaas de stadsvlucht definitief gekeerd is. Ook de volgende jaren zal de bevolking van Sint-Niklaas naar alle waarschijnlijkheid verder aangroeien, onder meer als gevolg van de woonprojecten die op stapel staan: Den Beenaert, Watermolenwijk II, uitbreiding Clementwijk, Sint-Rochushof en VTS-site. Volgens het stadsbestuur wijst alles erop dat 75.000 inwoners tegen 2020 een realistische prognose is.

Kultour 10 sluit af met Lieve Woordjes


Kultour 10 wordt donderdag 22 april in de tentoonstellingszaal Zwijgershoek feestelijk afgesloten met een literaire avond 'Lieve woordjes" tussen de kunstwerken van 'love letters'. Dichters-auteurs Mustafa Stitu, Rodaan Al Galidi, Fikry El Azzouzi en Lies Van Gasse nemen het publiek mee op zoektocht naar de liefde tussen liefdesbrieven en teksten van Shakespeare, Paul van Ostaijen en Bob Dylan. Kunstenaars Tarek Shabout, Ibrahim Tiendregeogo, Dhyaa Khaled, Constantinople, Hatim Elmaki, Jan Verstraeten, Lies Van Gasse, Dominik Maes, Sander De Clercq en Sophie Vael nemen afscheid van de tentoonstelling ‘love letters’. Tussen poëtische klanken worden installaties ontmanteld, schilderijen ingepakt, beamers gedoofd en foto’s van de muur gehaald. Monir Albaiyati zorgt voor de muzikale omlijsting. Daarna wordt er gesigneerd, verbroederd en nagekeuveld en heft iedereen het glas op Kultour10 en de Liefde. De toegang is gratis. Meer info op www.kultour10.be.