maandag 9 november 2009

De smaak van de (Romeinse) keizer in SteM


Jeroen Van Vaerenbergh, archeoloog bij de Archeologische Dienst Waasland, geeft zondag 15 november in het SteM, Zwijgershoek, een aperitieflezing onder de titel "De smaak van de Romeinse kezier". Aan de hand van verscheidene archeologische resten uit het Waasland neemt Jeroen Van Vaerenbergh de belangstellenden zo’n 2000 jaar mee terug in te tijd. Hij begeleidt ze op een unieke zintuiglijke belevenis, waarbij niet in het minst de smaakpapillen worden geprikkeld. Wie letterlijk wil proeven van het Romeinse leven in onze gewesten, mag deze kans niet laten liggen. Aanvang kwart over elf. Deelnemen kost 4 euro (3 met korting en gratis met museumkaart), inclusief de toegang tot het museum SteM.

Stad plaatst nestkasten voor kerkuilen

In het Romain De Vidtspark is recent, tot twee keer toe, een kerkuil waargenomen. De kans is groot dat de vogel, mits een beetje hulp, ook kan aarden in het park en het kanuitkiezen als broedplaats. Daarom gaat het stadsbestuur volgende week een kerkuilenkast ophangen aan het kasteel Walburg. Als holenbroeder houdt de kerkuil van rustige, donkere nestplaatsen. Tegenwoordig worden steeds meer kerktorens en andere gebouwen afgesloten met gaas, om verwilderde duiven te weren. Ook de klassieke oude boerenschuren worden meer en meer vervangen door geheel gesloten loodsen. Jammer genoeg verdwijnen op die manier ook uitstekende broedplaatsen voor de kerkuil. Beschermen van de resterende broedplaatsen en creëren van nieuwe broedgelegenheid door de plaatsing van nestkasten in gebouwen is een van de hoofddoelstellingen van de uilenwerkgroep Natuurpunt Zuid-Waasland. Zo werd een nestkast geplaatst in de kerk van Nieuwkerken, wat in 2006 leidde tot een eerste broed van een koppel kerkuilen.

Dans en ambiance op fanbal The Romantics

Het Sint-Niklase orkest The Romantics geeft z'n sluitingsbal (oftewel fanbal) zaterdag 21 november in zaal "Den Hof" aan het Hendrik Heymanplein 7 in Sint-Niklaas. De toegang kost 6 euro in vvorverkoop op 8 euro aan de kassa. De deuren gaan open om 19.30 uur. Kaarten zijn te verkrijgen bij de muzikanten of reserveren via 03/711.36.63. Wat mag je verwachten? Dans en ambience op muziek van onder meer The Stones, Santana, Brian Ferry, Clapton, CCR, Springsteen, Cheap Trick, Roy Orbison, UB40, The Shadows, Madness, The Police, Brian Adams, Soulsister, Steppenwolf, en vele anderen, afgewisseld met de beste slows uit de muziekgeschiedenis. Info: the-romantics@base.be of via 052/47.18.01.