woensdag 10 augustus 2011

Vlaamse orgeldagen (18-20/8) in Sint-Niklaas

Van 18 tot 20 augustus heeft de tiende editie plaats van de Vlaamse Orgeldagen. Voor dit jubileum is Sint-Niklaas gaststad. Het grote publiek kan dan kennismaken met het orgel. Gepassioneerde organisten kunnen zich vervolmaken in workshops. Voor een eerste kennismaking kunnen liefhebbers ook terecht. Maar ook professionele organisten tijdens enkele concerten beluisteren. Orgels in de kijker zijn deze van de Sint-Nicolaaskerk, Berkenboom, Tereken, Puivelde en Belsele. De orgelwedstrijd vindt plaats op het nieuwe Flentroporgel in de Sint-Nicolaaskerk. Een voorraond vindt plaats donderdag 18 augustus vanaf 13 uur en de finale zaterdag 20 augustus om 14.30 uur. Er is ook een doorlopende tentoonstelling in de Collegekerk. Vrijdagochtend is er zelfs een openingsconcert met ontbijt. De Vlaamse Orgeldagen voorzien zelfs in workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Voorts zijn er een aantal concerten. Details vind je in d evenementenkalender van deze website of via www.orgelinvlaanderen.be. De geschiedenis van de Vlaamse Orgeldagen dateert uit 1995. De eerste dag vond plaats in Halle.

Leon Scheerderslaan ruim één jaar dicht

De Leon Scheerderslaan gaat tot het najaar 2012 bij de aansluiting met de Hoge Bokstraat dicht voor alle verkeer tot het najaar 2012 en dit vanaf dinsdag 16 augustus (beeld). Die dag start een nieuwe werkfase voor de westelijke tangent, met de aanleg van een nieuwe rotonde en een fietstunnel onder de spoorlijn. De wegomlegging verloopt via Hoge Bokstraat, Vlyminckxhoek en Plezantstraat. Bij het einde van deze werkzaamheden is de westelijke tangent ook afgewerkt, met inbegrip van de 30 meter lange stalenbrug over de spoorlijn. Een deel van de Hoge Bokstraat, Valk en Tuinlaan is dan verlost van doorgaand verkeer. De spooroverweg in de Hoge Bokstraat verdwijnt dan ook definitief. Ook aan de Tuinlaan komt er een nieuwe rotonde, met inbegrip van drie fietstunnels. Het totale project kost 11,8 miljoen euro.

Witte Molenfeesten brengen Schlagerparade

De 28ste editie van de Witte Molenfeesten vindt plaats van vrijdag 12 tot zondag 14 augustus. Voor het eerst in de lange geschiedenis zien de organisatoren zich verplicht (een bescheiden) toegangsprijs te vragen voor de optredens zaterdag en zondag. Maar het muzikale aanbod is ook groter dan voorheen, met op zondag een heuse Schlagerparade. Vrijdag openen de feesten om 20.30 uur met een gratis optreden van The Romantics. Zaterdag openen de feesten om 15 uur met Madama Zaza Project, om 18 uur gevolgd door Sanne Fiore, 19 uur Shana, 20 uur Lash en vanaf 21 uur Party ’80-’90 met Sven Ornelis/Olivier Komilfoo en DJ Dave van The Maxx. Tickets kosten 3 euro in voorverkoop en 5 euro aan de kassa. Zondag 14 augustus start om 15 uur de Schlagerparade met Kevin Kenzo, Yves Segers, Danny Fabry, John Larry en Phil Hunter. Om 21 uur gaat de parade verder met Lindsay & The Sunserts, Jo Vally, Laura Lynn en Willy Sommers. Voor het zondagprogramma kosten tickets 7 euro in voorverkoop of 10 euro aan de kassa.

Sint-Niklase jeugd concerteert in Nederland

Het Jeugdensemble van het Harmonieorkest De Kunstvrienden sloeg dit jaar zijn kamp op in het Nederlandse Eerbeek om er drie concerten in het natuurgebied de Hoge Veluwe voor te bereiden (foto). Eerder waren ze al te gast in Zwitserland, Oostenrijk en Schiermonnikoog. In een familiale sfeer en professioneel omkaderd, genieten de jongeren van acht dagen culturele ontspanning in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Op termijn stromen ook de jongsten door naar het grote orkest van de Kunstvrienden, dat Sint-Niklaas al decennia lang in de ere-afdeling Harmonieorkest houdt. Het jeugdensemble wordt gedirigeerd door Johan De Leenheer en repeteert op zondagmorgen in het lokaal van De kunstvrienden, Kalkstraat 10 in Sint-Niklaas. Meer info ook op www.dekunstvrienden.be .