woensdag 2 juni 2010

Voorstelling nieuwe beeldroman Reynaert de vos


Sint-Niklaas is in 2010 èn 2011 hoofdstad van het Land van Reynaert. Eén van de hoogtepunten wordt alvast de voorstelling van de beeldroman Reynaert de vos van Marc Legendre & René Broens donderdag 17 juni. In die beeldroman wordt het verhaal van Reynaert verteld zoals nooit tevoren. Het is een nieuwe vertaling, verklaring én verbeelding van het dertiende-eeuwse meesterwerk. De stad Sint-Niklaas, Toerisme Waasland, het Reynaertgenootschap,boekhandel 't Oneindige Verhaal en uitgeverij Atlas werken samen voor de presentatie van het boek. Rik van Daele en Louis van Dievel zijn de sprekers met dienst. Marc Legendre werd bekend met de gagreeks Biebel. René Broens werkt aan een proefschrift overVan den vos Reynaerde. Met Luc van den Bergh brengt hij in 2011 de voorstelling Reynaert de vos. Hij zal tijdens de boekvoorstelling alvast een stukje uit deze voorstelling spelen. Rik van Daele doctoreerde met het proefschrift Ruimte en naamgeving in Van den vos Reynaerde , is secretaris van de vzw Reynaertgenootschap en hoofdredacteur van Tiecelijn. Hij publiceerde tientallen artikels en boeken over Reynaert. Sinds 2009 is hij stadsbibliothecaris van Sint-Niklaas. Louis van Dievel is journalist bij de VRT-televisieredactie. Zijn misdaadroman De Pruimelaarstraat stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs in 2007. Wie erbij wil zijn op de voorstelling op 17 juni om half acht in kasteel Walburg, meldt zich bij ronny.demulder@sint-niklaas.be of via 03/760.91.49. Het aantal plaatsen is beperkt.

Gemeentehuis Sinaai opent als 'dorpshuis'


Het gemeentehuis aan de Dries in Sinaai is gerenoveerd met subsidies van Europa, Vlaanderen en de provincie. Het krijgt als 'dorpshuis' een tweede leven. Vrijdag 4 juni om 16 uur vindt de officiële opening plaats. Burgemeester Freddy Willockx verwelkomt en députés Alexander Vercamer en Peter Hertog houden een toespraak. Lies Vervaet geeft toelichting bij het eindwerk "een sociaal, economische en landschappelijke studie van een plattelandsgemeenschap in het Waasland: Sinaai in de 17de en 18de eeuw". Er volgt de onthulling van de traditionele gedenkplaat, met vooraleer over te gaan tot de even traditionele receptie, nog toespraken, ditmaal door schepen Van Eynde en Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer.

Ecotuin te kijk in weekend 5-6 juni


Zaterdag 5 en zondag 6 juni organiseert Velt – de vereniging voor ecologische land- en tuinbouw – het ecotuinweekend. In onze regio staat de tuin van Dirk Van Steerteghem aan de Buitenstraat 12 in de deelgemeente Nieuwkerken open voor bezoekers, zaterdag en zondag telkens van 10 tot 18 uur . Dirk toont een moestuin van 1500 vierkante meter en een grote, open landschappelijke siertuin van liefst 42.000 vierkante meter. Daar vind je fruit, kruiden, dieren en andere ecologische bezienswaardigheden. De tuin is bovendien ook kindvriendelijk. Er zijn ook infostands van Natuurpunt, Voedselteams, Velt, compostmeesters (zondag), Bevrijde WereldOxfam (zondag) en Fairtradegemeente Sint Niklaas(zondag). Bezoekers kunnen deelnemen aan de tuinwandelingen rond biodiversiteit door Natuurpunt Waasland Zuid. Ook op zondag kan je deelnemen aan de chocoladeproeverij. Hapjes en drankjes zijn bio en/of fairtrade. Je kan ook het roomijs van schapenmelk van de Wollebol , de verschillende kruidenthee's of het bijna legendarische tingelbier komen proeven.