donderdag 24 juni 2010

Wafelen smullen met eerste kinderstadsdichter


Sint-Niklaas stelt zondag 27 juni officieel z'n eerste kinderstadsdichter aan. Kinderen van 8 tot 14 jaar uit Sint-Niklaas (of die er school lopen) konden tot eind mei een gedicht insturen. De jury deed z'n werk. De Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen (foto) maakt zondag om 11 uur in de feestzaal van het stadhuis de laureaat bekend. Omstreeks 12 uur leest de winnaar het winnend gedicht voor vanop de pui van het stadhuis. Aansluitend gaan de jonge dichters, familie, vrienden en klasgenoten richting stadsbibliotheek, waar aan het bas-reliëf van de Nerostrips een wafelenbak plaatsvindt. Alle inwoners van de stad zijn welkom op deze feestelijke gebeurtenis.

Prijzen winnen met de stedelijke winkeltas


Nieuw in het Sint-Niklase zomerprogramma is 'Gespot met de winkeltas'. Het Centrummanagement verdeelde inmiddels 20.000 boodschappentassen van 'winkelen in Sint-Niklaas'. De fotograaf van het Centrummanagement loopt rond in het stadscentrum en 'spot' kopers met die tas. "Een onschuldige hand trekt maandelijks een winnaar", zegt centrummanager Diana Coppens. "Die publiceren we op de website van de stad en De Zondag. Wie zich herkent, kan een prijs komen ophalen."

Axelle Red meter Villa Pace 2010


Villa Pace, het totaalevenement tijdens de vredefeesten in het eerste weekend van september, heeft een meter: Axelle Red. De zangeres is vrijwillig ambassadrice van Unicef. Villa PAce zet dit jaar kinderarmoede en kinderrechten centraal als thema. Dat zijn twee van de Unicef-aandachtspunten. Zo'n 90 verenigingen werken ook nu weer samen voor Villa PAce, dat met een breed gamma activiteiten een boodschap van vrede, solidariteit en diversiteit wil brengen. Ook nu zijn er opnieuw de wereldmarkt en de grote leermarkt. Rode draad tussen de organisaties is een zoektocht, waar de deelnemers door vraagjes over kinderrechten met dit thema in aanraking komen. De Sint-Niklase fotograaf Karl Deckers brengt een fotoproject dat om kinderen draait. Voorts is er een wachtbox in verband met de Millenniumdoelstellingen. Vluchtelingen Ondersteuing Sint-Niklaas zorgt voor een inleefspel "Pak je koffers", tegelijk met een expo met foto's van Paul De Malssche over Roma-kinderen uit Kosovo. Oxfam Wereldwinkels zet kindslavernij in de kijker. Voorts zijn er onder meer een fairtrade brunch, de ballonwedstrijd van Hand in Hand en theaterworkshops van Jeugdtheater Ondersteboven. Centraal ook staat de "Wash-campagne" van Unicef. Die verloopt met de "Safe water box", een 'spaarpotje' waarvan men de inhoud aan Unicef kan schenken. De kinderorganisatie wil met het geld projecten financieren voor de aanvoer van water, waterzuivering en sanitaire voorzieningen in Mali en Bolivia. Villa PAce heeft ook een muzikaal luik, maar daarover later meer. Alvast dit: Axelle Red treedt op 4 september op op de Grote Markt. Voorts op de affiche van 3, 4 en 5 september onder meer Raymond van het Groenewoud, Fixkes, Doble Impacto, The Opposites, Maanzaad, Pony Express en Hush Hush.
Op de foto Axele Red tussen schepen Van Bellingen en burgemeester Willockx en medewerkers en organisatiekern van Villa Pace. In hun hand de "Safe water box". Met 32 euro kan Unicef een kind en zijn familie één jaar zuiver water aanbieden.