vrijdag 1 januari 2010

Nieuwjaarsconcert Academie met topsolist Gavriel Lipkind


Vrijdag 8 en zaterdag 9 januari, telkens om 20 uur, vindt het 23ste nieuwjaarsconcert van het symfonieorkest (foto) van de academie voor muziek, woord en dans plaats. Locatie voor het concert, onder leiding van dirigent Kris Matthynssens, is de stadsschouwburg. Op het programma staan meesterwerken van de klassieke muziek, o.a van Tchaikovsky, Saint-Saëns en Bruch. Het symfonieorkest heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd. De bezetting van het orkest bestaat uit leerlingen en oud-leerlingen van de academie. Slechts uitzonderlijk worden enkele professionele muzikanten ingehuurd om bepaalde accenten te leggen bij een uitvoering. Toch haalt het orkest een hoog, semi-professioneel niveau. Topsolist die dit jaar met het orkest van de academie concerteert is Gavriel Lipkind. Israëliër Gavriel Lipkind (32) kende als wonderkind al vroeg succes. Hij studeerde aan gerenommeerde conservatoria in drie continenten en won twaalf prijzen op internationale wedstrijden. Kaarten voor het nieuwjaarsconcert zijn verkrijgbaar via de stadsschouwburg (03/766.39.39) en kosten 6 euro. Kansenpashouders betalen 3 euro.

CVN Waasland heeft nieuwe wandelkalender uit

CVN staat voor Centrum voor natuur- en milieu educatie. De kernactiviteit van CVN is de opleiding van natuurgidsen. Maar het CNV organiseert ook geleide natuurwandelingen. Deze wandelingen zijn gratis en worden begeleid door bekwame natuurgidsen. Ze staan open voor het grote publiek. Aanwezig zijn op het vermelde vertrekuur en de respectieve vertrekplaats is voldoende. Vooraf inschrijven is niet nodig. De natuurgidsen staan garant voor een aangename natuurwandeling. Meer info bij Nine Van Hoyweghen (Nine.gorrebeeck@belgacom.net). De kalender van 2010 vermeldt voor dit jaar wandelingen in onder meer Moerbeke, Daknam, Waasmunster, Eksaarde, Steendorp, Tielrode, Sint-Gillis-Waas, Stekene, maar ook in Sinaai (16 mei, Keilanden, samenkomst 14 uur, station)) en Belsele (14 maart, Puiveldebos, samenkomst 14.30 uur Hoek Kouterstraat-Gouden Leeuw).

Jeugdcentrum Den Eglantier onder groen dak

Jeugdcentrum Den Eglantier, in de Apostelstraat in Sint-Niklaas, denkt groen. Het dak van de fuifzaal 't Centrum is een groendak, geplaatst met de hulp van de stedelijke milieudienst. Een groendak is een dak waarvan de bedekking hoofdzakelijk bestaat uit planten. Momenteel zijn de plantjes nog niet zichtbaar, maar binnen twee jaar zullen ze het dak letterlijk groen kleuren. Het groendak heeft heel wat ecologische voordelen: het heeft een isolerende functie, zorgt voor waterbeheersing, lucht- en waterzuivering, klimaatverbetering en kan een plaats zijn waar organismen leven of groeien. Een groendak heeft ook een langere levensduur. Eerder investeerde het jeugdhuis ook in nieuwe, isolerende ramen en in een nieuwe verwarmingsketel. Voor de heraanleg van de tuin wil men zoveel mogelijk materialen recycleren en milieuvriendelijke materialen te gebruiken.