woensdag 9 maart 2011

Sint-Genesius presenteert rekening van het kind

De volgende productie van de Sint-Niklase toneelkring Sint-Genesius is op nieuw een Walter Van den Broeck: “De rekening van het kind”, in regie van Marc Boon. Het stuk gunt de toeschouwer één jaar de plek van voyeur, in de interne keuken van de school. “De rekening van het kind” is volgens Genesius een humorvolle voorstelling voor iedereen die het onderwijs ernstig neemt, of er net graag mee lacht. Het is een verhaal over onverantwoorde lesopdrachten, zeurende ouders en lastige kinderen, dominante directies, gebrek aan vrije tijd, planlast, roddels, na-ijver, idealisme, lieve vriendjes, politieke inmenging, dromen en verlangens. Marc Boon regisseert een grote cast in een onvervalste komediestijl. “Zelden was de lach zo bevrijdend, de spot zo bijtend en de liefde zo groot”, promoot Sint-Genesius op z’n website deze productie. Speeldata in het Museumtheater, Zwijgershoek, zijn: vrijdag 25 en zaterdag 26 maart, vrijdag 1, zaterdag 2, maandag 4, vrijdag 8, zaterdag 9 april, telkens om 20 uur en zondag 10 april, om 15 uur. Kaarten kosten 10 euro (9 euro voor CJP, 60+, studenten, groepen vanaf 10 personen en leden van Open Doek, 2,50 euro voor kansen- en begeleiderspas). Reserveren via Erik De Lathouwer: 03/776.58.82 of Anita Christiaens: 03/777.54.11 of via webformulier op www.sint-genesius.be.

Jeugdboekenweek draait rond geheimen

Zaterdag 19 maart start in Vlaanderen én ook in Sint-Niklaas de Jeugdboekenweek. Ook dit jaar is de ‘week’ een ‘veertiendaagse’. Thema dit jaar is “Geheimen”. In de jeugdbibliotheek aan het Heymanplein staan heel wat activiteiten op de kalender. Zo is er vanaf 19 maart de tentoonstelling “Jango Jim” waarin negen Wase jongeren met fantastische tekeningen tonen hoe ze een bib zouden inrichten als zij het voor het zeggen hadden. Zondagvoormiddag 20 maart is er een jeugdboekenmarkt. Zondag 27 maart staat een sprookjesvertelling op de agenda. Zondag 20 maart en woensdag 23 maart zijn er voorleesmomenten. Woensdag 30 maart is er een spelletjesnamiddag vol geheimen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Muziek in de bib sluit zondag 3 april de veertiendaagse af. Alle activiteiten zijn gratis. Meer info en details in de bib.

Anne Frank, een geschiedenis van vandaag

Culturele vereniging Curieus organiseert in de stadsbibliotheek, Heymanplein, de tentoonstelling “Anne Frank, een geschiedenis van vandaag”. Het is een rondreizende tentoonstelling,opgezet door de Anne Frank Stichting, die in Amsterdam ook het wereldbekende Anne Frank-huis open houdt. De tentoonstelling in Sint-Niklaas richt zich vooral tot leerlingen van de derde graad basisonderwijs en alle leerlingen van het secundair onderwijs. Met de tentoonstelling willen de organisatoren bezoekers onder meer informeren over de geschiedenis van de holocaust en laten zien dat er in elke samenleving culturele, etnische, religieuze en politieke verschillen bestaan tussen de mensen. In veel landen zijn er groepen die zich superieur vinden en die andere groepen het recht op gelijke behandeling ontzeggen. Het is meteen de bedoeling bezoekers te laten nadenken over begrippen als tolerantie, wederzijds respect, mensenrechten en democratie. Thema’s die op de infoborden van de tentoonstelling aan bod komen zijn onder meer nationalisme, zondebokdenken, wegzuiveren van minderheden omdat ze afwijken van de norm van de meerderheid, burgermoed, mensenrechten en persoonlijke verantwoordelijkheid. De tentoonstelling is te zien tot 23 maart, tijdens de openingsuren van de bib. Meer Curieus-info: http://www.curieus.be/index.php?q=/node/5389.