woensdag 20 oktober 2010

Sint-Niklaas drie weken Stad van de Sint

Vanaf vrijdag 12 november verblijft Sinterklaas opnieuw in zijn residentiestad Sint-Niklaas. Tot zijn verjaardag maandag 6 december, staan er tal van (traditionele) activiteiten op het getouw rond de kindervriend. Sint-Niklaas begroet de Sint zondag 14 november. De “Dag van de Sint” start om 13 uur op de Grote Markt. Spelen kan naar hartenlust op het grote Sinterklaasspeelplein. Om 15 uur stapt Sinterklaas dan op het podium voor de show. Er is jammer genoeg een groot probleem. Zwarte Piet is helemaal niet fit. Als dat dus maar goed afloopt… Voorts is er ook het Huis van de Sint, in de Stationsstraat. Daar kunnen ook dit jaar van 12 november tot 5 december duizendenkinderen een kijkje nemen in de vertrekken van de Sint en de pieten. De toegang is gratis. Meer info via  www.huisvandesint.be. En ook dit jaar zet het Nederlandse circus Renz de grote tent recht op het evenementenplein voor de show “Sint in de Piste”. Er zijn zes voorstellingen voorzien in het weekend van 20 en 21 november. Kaarten kosten 5 euro. Meer info via : www.sintindepiste.be

Ademloos Sprakeloos in voorleesmarathon

Vrijdag 22 oktober organiseert de Bib van Sint-Niklaas een voorleesmarathon in café 't Glazen Dakske aan de Antwerpse Steenweg 39 in Sint-Niklaas en dit als deel van het sociaal-cultureel project 'Sprakeloos in de buurt'. Naar aanleiding van dit project organiseert de Bib ook de tentoonstelling 'Coup Lanoye' (foto Facebook) met zowat alle bibliofiele uitgaven van Lanoyes romans, zijn eerste publicaties én vooral met unieke stukken zoals de typoscripten van Kartonnen dozen en Sprakeloos. Meer dan 100 citaten uit Lanoyes autobiografische ('Sint-Niklase') romans zijn verspreid in de bib op de muren en ramen aangebracht. De tentoonstelling loopt nog tot 7 november. De auteur brengt vrijdag ook een bezoek aan de tentoonstelling en hij neemt natuurlijk deel aan de voorleesmarathon. Tijdens de voorleesmarathon “Ademloos” vrijdag 22 oktober van 9 uur tot middernacht lezen bekende en minder bekende Sint-Niklazenaars de integrale roman Sprakeloos.

Verkenners Academie naar Israël en Palestina

Geïnspireerd door de film “The Exchange” over het werk van de vzw Music Fund, groeide in het orkest van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans van Sint-Niklaas de idee om een samenwerking aan te gaan met één of twee muziekscholen in een conflictgebied. Vanuit die gedachte werd de vzw Play On opgericht. Pieter Matthynssens en Tom De Keyzer trokken recent als verkenners voor de vzw vijf dagen naar Israël en Palestina, om ter plaatse na te gaan wat de noden zijn en wat wij concreet zouden kunnen doen. Zij brengen met woorden en beelden hun reisverslag, vrijdag 29 oktober om 20.30 uur in het auditorium van de academie, aan de Hofstraat. Iedereen is welkom om te vernemen wat  de vzw Play On in de toekomst wil gaan doen. De toegang is gratis.

The Romantics viermaal in Sint-Niklaas

Covergroep The Romantics treedt de komende weken liefst viermaal op in Sint-Niklaas, onder meer voor hun jaarlijkse fanbal. Zaterdag 23 oktober zijn The Romantics te gast in Wima-bowlingcafé aan de Grote Markt. Aanvang 21.30 uur. De toegang is gratis. Zaterdag 30 oktober spelen The Romantics in het Gildenhuis aan het Hendrik Heymanplein. Aanvang hier is 20.30 uur en de toegang kost 2 euro. De covergroep speelt zaterdag 6 november op het eigen fanbal, in zaal Bokkenhof, Wijnveld 280 in Sinaai. Aanvang 20.30 uur. De toegang kost 6 euro (5 euro in voorverkoop). Zondag 21 november tenslotte spelen The Romantics als eerste groep in muziekcafé Thalassa aan de Kleine Laan in Sint-Niklaas. Aanvang 15 uur en de toegang kost 4 euro.