donderdag 26 augustus 2010

Sint-Niklaas drie dagen ballon- en muziekstad


De Vredefeesten zijn het jaarlijkse hoogtepunt van de zomeranimatie in de binnenstad van Sint-Niklaas. Hoewel het evenementenprogramma sinds de vernieuwing van de Grote Markt sterk is uitgebreid, blijven de Vredefeesten afgetekend aan de top staan. Dit evenement boogt op een traditie van ruim zes decennia, is uitgegroeid tot een volwaardig stadsfestival en plaatst als vanouds de ballon in de hoofdrol. Op de foto de specialevormballon Miss Daisy. De Vredefeesten, met de uitgebreide omkadering van Villa Pace en Beweging in de Stad, zijn gratis toegankelijk. Muzikale toppers zijn dit jaar Axelle Red en Raymond van het Groenewoud.
De internationale ballonmanifestatie behoort tot de meeste befaamde ter wereld en is het grootste ballonevenement in België. De Vredefeesten zijn ook uniek omdat de ballonnen opstijgen in het centrum van de stad, vanop het grootste marktplein van het land. Een belangrijke trekpleister zijn ook de speciale vormballonnen. De gasballons illustreren dan weer de geschiedenis van het evenement: de herdenking van de bevrijding na WO II, toen de eerste ballonmanifestatie in 1948 plaatsvond. De naam ‘bevrijdingsfeesten’ werd in 1973 gewijzigd in het ruimere en meer positieve begrip van ‘vredefeesten’. Het ballonevenement groeide onder impuls van organisator Jean Sax en nu van de ‘derde generatie': Roy en Anette Sax.
Sedert het 50-jarig jubileum in 1997 worden de Vredefeesten opgevat als een totaalevenement met tal van nevenactiviteiten van vrijdagavond tot zondagavond, waarin de randanimatie een steeds grotere rol toebedeeld krijgt.
Sedert 2005 wordt met Villa Pace rond de ballonmanifestatie een volwaardig muzikaal, animatie- en inhoudelijk programma op het getouw gezet op en rond drie podia. Villa Pace is een initiatief van concertorganisator De Spiegel, kunstencentrum ’t Ey, de jeugdhuizen Kompas en Den Eglantier, Feest in de Stad, het stadsbestuur en Beweging in de Stad (een samenwerkingsverband tussen jeugd-, noord-zuid, welzijns- en milieuorganisaties). De Vredefeesten zijn daardoor uitgegroeid tot een volwaardig driedaags stadsfestival, met de luchtballon als boegbeeld.
KLIK HIER voor meer info.

Zondag 29/8 feest de Elisabethwijk

Zondag, 29 augustus feest de Elisabethwijk op het Prins Leopoldplein. Er vindt een buurtbarbecue plaats en die wordt muzikaal omlijst door de jonge groep Tanguando (Argentijnse tango). Meer dan tweehonderd bewoners schreven in voor de barbecue. Het Prins Leopoldplein is de ganse dag verkeersvrij. Kinderen kunnen zich van 14 tot 18 uur amuseren met stoepkrijt en een kinderrommelmarkt. Verder is er kindergrime voorzien, een springkasteel en ook de pretcamionette komt langs. De bewoners kunnen nieuwe buren leren kennen rond de open (cava)bar. Op het namiddagfeest is er een optreden van de groep Sitting Duck, een collectief muzikanten uit het Waasland. Verder is er ook een initiatie Zumba en later op de avond is er muziek voor jong en oud met een DJ. Nog dit: van 15 tot 24 oktober staat de buurt in het teken van het project “Sprakeloos in de Buurt”. Dit is een sociaal-cultureel project rond de figuur van Tom Lanoye en de wijk waar hij geboren en getogen is. Meer info over dit project op www.sprakeloosindebuurt.be

Jaren ’50 (her)leven op 2de Nacht van de Musea


Zaterdag 28 augustus van 14 tot 1.30 uur ’s nachts vindt in Sint-Niklaas de tweede Nacht van de Musea plaats. De jaren ’50 komen er tot leden. Net als vorig jaar werkt het SteM samen met Radio Modern, een organisatie die garant staat voor swingende retrofeesten. Het programma vermeldt onder meer een modeshow, beautysalon, een dansles en heel veel vintage. Het familieprogramma start om 14 uur met een optreden van de Kunstvrienden Big Band, Sint-Gregoriuskoor en Theater Tieret in het museumpark. Bij regenweer gaat het programma door in de musea en enkele tenten op parking Zwijgershoek. Het SteM is van 19 tot 22 uur beautypaleis met modeshows, visagistes en kapsalons. Het avondfeest start om 21 uur in twee feesttenten op parking Zwijgershoek. Na een dansles van 3 kwartier gaat iedereen de nacht swingend in op de tonen van The Smoky Midnight Gang en de ongeëvenaarde DJ’s Boppin’ Benvis Brothers. Details van het programma lees je onder meer in de evenementenkalender van Uit in Sint-Niklaas.

Nieuw bibliotheekfiliaal in Reynaertpark

Het bibliotheekleven in Sint-Niklaas is in evolutie. Zo is er niet alleen de ‘zelfbediening’ in de hoofdbibliotheek, is de website vernieuwd en heeft de bib ook een account op Facebook. In oktober wordt ook het inschrijvingsgeld afgeschaft (in combinatie met een aangepast boetesysteem). En in het Reynaertpark 254 is een nieuw filiaal geopend. Dat vervangt het filiaal Koopcentrum dat onlangs sloot. In het nieuwe bibpunt kunnen de bezoekers kranten en tijdschriften lezen. Er is ook een vraaggestuurde boekencollectie. Het bibliotheekpunt is 15 uur per week open. Dezelfde bibliotheekmedewerkers als in het gesloten filiaal Koopcentrum zorgen voor de uitleningen. Daarnaast is het ook toegankelijk tijdens de openingsuren van het buurthuis, maar dan zonder de mogelijkheid om boeken te ontlenen. Men kan ze dan wel, net als de kranten en tijdschriften, ter plekke lezen. Uniek is de verwevenheid tussen bib en buurtwerking. De openingsuren van het bibpunt zijn dinsdag-, donderdag- en zaterdagvoormiddag en woensdag- en vrijdagnamiddag. In het buurthuis kan je dan terecht dinsdag- en donderdagnamiddag.