woensdag 17 februari 2010

"Je suis dada", surrealisme in de Salons


"België is het land van het surrealisme: van René Magritte, Marcel Broodthaers, Paul Delvaux, Paul van Ostajijen. Ook de vormgeving ontsnapt daaraan niet", stelt Inge Vranken, curator van Design Vlaanderen die rond dit thema een tentoonstelling samenstelde. Na Turijn, Brussel, Wenen en Praag … staat het project te kijk in de Salons voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Een primeur, want voor het eerst worden de surrealistische voorwerpen gepresenteerd in een museum met schilderkunst van de 16de tot de vroege 20ste eeuw. "Je suis dada" is de titel van de tentoonstelling, die objecten toont met een dubbele bodem, vol poëzie, ironie en relativering. Volgende ontwerpers verlenen hun medewerking: Sofie Lachaert & Luc d’Hanis, Stefan Schöning, Daniël Weinberger, Weyers & (Klaas) Borms, Dirk Wynants en vele anderen. De tentoonstelling komt naar Sint-Niklaas op initiatief van Patrick De Schepper, zaakvoerder van Slaapgoed Verlinden en voorzitter van de Handelaarsvereniging Stationsstraat. Centrummanagement en Stedelijke Musea slaan de handen in elkaar voor de concrete realisatie. In navolging van de succesvolle tentoonstelling Daniël Ost@home in de Salons voor Schone Kunsten wil deze tentoonstelling opnieuw een publiek dat in cultuur en design geïnteresseerd is naar Sint-Niklaas brengen. De tentoonstelling loopt van 21 februari tot 4 april (di-za 14-17 uur, zo 11-17 uur). De toegang kost 5 euro (4 euro met korting, gratis met museumkaart). Voor het basisonderwijs werken de musea een educatief pakket "Maak een dada-portret" uit.

Ledenexpo Kallipègè in zaal Zwijgershoek

In de tentoonstellingszaal Zwijgershoek opent zondag 28 februari de ledententoonstelling Kallipègè en gastexposanten. Deelnemende leden van deze kunstkring zijn Karel Mechiels, Kristiaan Mechiels, Vera Neels, Albert Tersago en Louis Van Gorp. Gastexposanten zijn fotograaf Philip Boël, dir. Academie Temse, Mariet Lavrijssen, Guy Van Assche, Hans Van den Broeck, Lieve Vandycke (juweelkunst), Robby Van Goethem en Marc Verbruggen (keramiek). Voraleer burgemeester Freddy Willockx de tentoonstelling officieel opent, geeft Diederik Mechiels een inleiding. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 14 maart, van dinsdag tot zaterdag 14-17 uur en zondag 11-17 uur.

Romantische huwelijksfoto's op Beeldbank Waasland


Hoe liefde, verliefdheid en huwelijk door de jaren zijn beleefd in onze regio, is te zien op www.beeldbankwaasland.be. Naast een uitgebreide collectie huwelijksfoto's genomen in het Sint-Niklase stadspark, zijn er beelden van bruiloften en jubilea uit de periode 1900-1960. Er zijn ook wenskaarten uit de jaren '20 en wenstelegrams uit 1948 te zien. Naar aanleiding van de "Dag van het Park" vorig jaar, verzamelde de stad foto's met als thema "liefde in het park". Dat leverde 150 trouwfoto's op die de jongste vijftig jaar in het stadspark werden genomen. Bijgaande foto toont Philomena en Robert, die trouwden op 10 september 1960 (Collectie Stadsarchief Sint-Niklaas). Let op het korte trouwkleed dat in de jaren ’60 erg gebruikelijk was. Meer leuke, lieve en ontroerende beelden zien? Surf dan naar www.beeldbankwaasland.be. Daar kan u de 262 foto’s bekijken. U kan zelfs van foto’s als e-card versturen.