woensdag 30 juni 2010

Reynaert laat bezoekers smikkelen en smakkelen


Sint-Niklaas is tot mei volgend jaar voorzitter van het intergemeentelijk project 'Het land van Reynaert'. De dienst toerisme speelt hierop in om de stad op de kaart te zetten met 'Smikkelen met Reynaert'. Dat is een wandeling om Sint-Niklaas ook culinair te ontdekken. Deelnemer proeven meteen van streekproducten in diverse typische restaurants. In dit project worden diverse Reynaert-episodes afgewisseld met een aangename verpozing. Aperitief, voorgerecht, hoofdschotel en dessert neemt men telkens in een andere horecazaak. Dit zijn geen ketens, maar vaak laureaten van de Wase streekgerechtenwedstrijd of medewerkers van lokale acties streekproducten. Dit fijngestoofde resultaat wordt afgerond met een kookboekje: 'Smullen van Sint-Niklaas'. Het bevat authentieke recepten van oma en opa. Elke deelnemer krijgt het boekje mee naar huis. Deelnemen kost – afhankelijk van het gekozen menu – tussen 40 en 45 euro per persoon, plus 50 euro per groep voor de gids. Rondleidingen worden 'op maat' samengesteld. Het aantal deelnemers per groep is minimum vier, maximum twintig. Meer info bij de dienst toerisme van Sint-Niklaas op 03/760.92.60. Sint-Niklaas doet met dit project een gooi naar de titel van Vlaanderen Lekkerland.

Spierbundels en motoren openen kermisveertiendaagse


Zaterdag 3 juli start de zomerkermis van Sint-Niklaas. Foorkramers samen met een reeks evenementen moeten de massa naar de Grote Markt lokken. Bij de attracties komend weekend alvast deze twee toppers: zaterdag 3 juli de competitie voor de sterkste man van België en zondag 4 juli een motortreffen met als kers op de taart een optreden van The Ditch. De wedstrijden voor de sterkste man (beeld - website www.desterkstemanvanbelgie.be) starten om 14 uur. Motoren vullen zondag de halve markt van 10 tot 24 uur, met om 17 uur het optreden van The Ditch. Deze rockgroep bestaat uit Kristof Van den Bergh (lead vocals), Sven Muller (bass), Antony Van Der Wee (drums) en Raymond Geerts (gitaar).

Wekelijkse ophaling huisvuil tijdens de zomermaanden

In de zomermaanden zal de stedelijke reinigingsdienst, net als vorig jaar, het huisvuil elke week ophalen in plaats van tweewekelijks. Hiermee wil de stad tegemoet komen aan de overlast op warme dagen. Sedert de omschakeling naar een tweewekelijkse ophaling waren er veel klachten. Die hadden vooral met hygiënische toestanden te maken: stank, maden, vliegen, …. De wekelijkse ophaling van de grijze en gele vuilniszakken loopt tot vrijdag 3 september. De ophaling gebeurt op de dagen die vermeld zijn op de ophaalkalender. Voor de andere afvalfracties wijzigt niets: pmd (blauwe zak) en groente-, fruit- en tuinafval (groene containers) wordt om de twee weken opgehaald, papier en karton maandelijks.