maandag 6 september 2010

Open Monumentendag in teken van de vier elementen

Zondag 12 september vindt de Open Monumentendag 2010 plaats. Dit jaar staat die in het teken van de vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. In Sint-Niklaas slaan de stedelijke musea en de dienst toerisme de handen in elkaar om een mooi programma aan te bieden. Alle activiteiten zijn gratis.


• In het SteM, Zwijgershoek zijn er rondleidingen in het museumdepot en archeologische depots die normaal niet open zijn voor het publiek. Een rondleiding duurt zowat 50 minuten. Start om 10.15 uur, 11.15 uur, 13.30 uur, 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur voor maximum 20 deelnemers per rondleiding. Vooraf reserveren is noodzakelijk (03/760.37.50).

• Het element ‘wind’ staat centraal voor de Witte Molen aan de Gladiolenstraat. Daar zijn rondleidingen van 10 tot 17 uur. Reserveren is niet vereist. Bij goede weersomstandigheden draait de molen, maalt die graan en is biomeel te koop.

• “Als het vuur de aarde boetseert” is onderwerp voor een rondleiding om 15 uur op het bedrijfsterrein van Scheerders-Van Kerchove, baksteenproducent. Maximum 25 personen kunnen vooraf inschrijven (bij de dienst toerisme, Grote Markt 45, 03/760.92.60).

• Reinaert de Vos die strikken opzet in de lucht en op het water is onderwerp van een wandelvertelling die om 13 uur vertrekt. Bij voldoende belangstellig is er ook een om 12 uur. Een rondleiding langs plekjes die verband houden met Reinaert duurt 45 minuten. Maximum 25 deelnemers per wandeling kunnen inschrijven (dienst toerisme).

• Ook de Cipierage en Prochiehuis, waar het toeristisch infopunt gevestigd is, staat in de kijker. De panden zijn dit jaar vakkundig gerestaureerd.

Extra voorstellingen 'Oorlog in de stad'

Het stadsbestuur organiseert zaterdag11 en zondag 12 september, telkens om 10, 11 en 12 uur extra voorstellingen van het docudrama ‘Oorlog in de stad, 1940-44’. Tijdens de Vredefeesten afgelopen weekend was de belangstelling overweldigend. Alle zitjes voor de twaalf voorstellingen (in het totaal zo’n 1.400 !) waren ingenomen. Heel wat belangstellenden konden geen zitje meer bemachtigen en waren teleurgesteld. Om hen van dienst te zijn, organiseert het stadsbestuur dus de extra-voorstellingen. Wie nu zeker wil zijn, haalt in de leeszaal van de stadsbibliotheek aan het Heymanplein vooraf een gratis toegangskaartje af. Dat kan vanaf woensdag 8 september tijdens de openingsuren van de bib (woe, do en vr 10-19 uur). Overigens wordt het docudrama ookvoor 10 euro aangeboden op dvd. De dvd bevat niet alleen het docudrama, maar ook extra getuigenissen, archieffilms, documenten en 300 foto’s.