vrijdag 4 december 2009

Curieus exposeert "Taxi Filippino"


De Sint-Niklase vzw Curieus organiseert in het stedelijk museum SteM, aan Zwijgershoek, de fototentoonstelling "Taxi Filippino". De expo bestaat uit foto's van Bart De Bock en werk van videoreporter Roel Nollet. De tentoonstelling blijft toegankelijk tot 16 december, tijdens de openingsuren van het museum.

Kunst in de Stad naar 50ste realisatie


"50 x kunst in de stad": onder deze titel pakt de vzw Kunst in de Stad uit met een ambitieus programma voor 2010. De vereniging realiseert dan niet minder dan drie nieuwe projecten. Hierdoor komt de teller van de kunstprojecten die Kunst in de Stad de afgelopen 36 jaar realiseerde op 50. Voor bustes (foto) van Werner Heyndrickx wordt een plaatsje gezocht in één van de openbare gebouwen van de stad. In een tweede project wordt het beeld “Uilenspiegel” van beeldhouwer Mark Macken in de lente in het stadscentrum geplaatst. Wellicht wordt dat de Parklaan. Het derde project, het vijftigste in de geschiedenis van de vzw, gaat om de monumentale figuren “Gilgamesj en Isjtar” van Paul Van Gysegem, die deze zomer nog op de biënnale “Beeldig Hof ter Saksen” in Beveren te zien waren. "Het is in onze bedoeling de beelden op te stellen in een groenzone naast de N16 aan het Koningin Fabiolapark", zegt voorzitter Rik Bosteels. Kunst in de Stad financiert haar projecten via sponsoring, de organisatie van een jaarlijks galaconcert en een jaatrlijks aanbod van hoogstaande grafiek; Net als vorig jaar ontwierp Hugo Besard drie schitterende kleurenetsen rond de figuur van Reynaert de Vos, genummerd en beperkt in oplage. Wie lid wil worden van Kunst in de Stad en de prachtige prenten van Hugo Besard wil aanschaffen, neemt contact op met Rik Bosteels op 03/776.05.20 of via info@kunst-in-de-stad.be.

Tweedaagse Villa Trade op de Grote Markt


Zaterdag 12 en zondag 13 december vindt op de Grote Markt Villa Trade plaats. Iedereen is welkom in de tent. Op het programma: zaterdag van 15 tot 22 uur geschenkenbeurs Oxfam Werelwinkels Sint-Niklaas, gelijktijdig met de kerstmarkt van de horeca en om 22 uur optreden van "Un peu de tout", een samenvloeiing van Szia, "De Bevlekte Ontvangenis", Elke De Meester en Taysa. Aansluitend DJ Vajbz & Jeans op Worldcruise. Zondag 13 december is er om 11.30 uur een aperitiefconcert met het solidariteitskoor 'Resolut' en aansluitend receptie. Van 14 tot 21 uur is de geschenkenbeurs Oxfam Wereldwinkels Sint-Niklaas opnieuw toegankelijk, met gelijktijdig de kerstmarkt van de horeca rond de Groet Markt.

Soweto Connection krijgt Noord-Zuidprijs

In de stadsbibliotheek is donderdagavond de Noord-Zuidprijs uitgereikt aan de vereniging Soweto Connection voor hun project in Soweto (Zuid-Afrika). Deze prijs wordt uitgereikt aan educatieve projecten in het Zuiden die bijdragen tot de actieve taalverwerving of vertrouwdheid met het geschreven woord van de doelgroep. Het project van Soweto Connection heeft tot doel een minibibliotheek te starten in Marshalltown in Soweto. Die bib zal werken met een leefhut en leeskoffers. Doel is voor kinderen een deur open te zetten naar een wondere, leerrijke en nieuwe wereld via het geschreven woord. Frieda Groffy van Soweto Connection lichtte de vooruitgang van het project nog kort toe en illustreerde het aan de hand van foto’s.