donderdag 11 augustus 2011

Ridders van Pendragon bezetten Mercatorpark

De Sint-Niklase ‘re-enactgroep’ Ridders van Pendragon bezetten tijdens het Wase ambachtenweekend van zaterdag 20 en zondag 21 augustus het Mercatorpark bij het stedelijk museum SteM. De ‘ridders’ en ‘jonkvrouwen’ brengen de duistere Middeleeuwen, de jaren 400 tot 1000 van onze tijdrekening, tot leven (foto). De groep, in 2003 in Sint-Niklaas opgericht na een oproep van Danny Roels, vormt een groep dolende ‘ridders’ van verscheiden herkomst: uit Zuid- en Noord-Europa, zelfs uit het verre Oosten als afstammeling van Djengis Khan. In hun tentenkamp in het Mercatorpark spelen ze het leven na (re-enacten) zoals dat in zo’n huurlingengroepen moet geweest zijn. Hun nieuwe kledij en uitrusting is authentiek. Ze demonstreren oude technieken en ambachten, ensceneren riddergevechten, terwijl de jonkvrouwen Middeleeuws bier schenken of kruidengeneeskunde toelichten. Deze activiteit sluit perfect aan bij het stedelijk museum SteM. “In de verhaallijn mens en materie bevinden zich prachtige voorwerpen uit het post-romeinse tijdperk”, zegt Miet Deckers van het SteM. “Deels komen ze uit graven: belangrijke personen kregen hun volledige wapenuitrusting mee. Nieuw is een gerestaureerde Merovingische wapenbijl, een aangevulde vitrine middeleeuws speelgoed en kijkvensters met tekeningen van Marijke Meersman.” De publiekswerking is voor het SteM één van de pijlers. “De geschiedenis tot leven brengen’, is daarvan een belangrijk aspect. De Sint-Niklase groep past daarin perfect”, zegt schepen Lieve Van Daele. Het ‘ridderdorp’ is gratis toegankelijk, net als in dat weekend het SteM.
Op de foto: Johan, Ellen, Gene, Wendy, Danny en gelegenheidsjonkvrouw-met-de-bijl Lieve

The Fools als afsluiter Walburgconcerten

De Palm Parkies of (in Sint-Niklaas) beter bekend als de Walburgconcerten, staan dinsdag 16 augustus voor hun slotconcert. Op het podium dinsdag The Fools. Ze worden omschreven als de gekste coverband van Vlaanderen (foto). Dat kan wel: hun website is alleen een ‘sterrenpagina’. Op Youtube vind je wel wat meer… Enfin, ’t zal wel goed zijn zeker? En wanneer het niet regent ook. De Parkies van dit jaar hebben daaraan ongetwijfeld geleden. Omwille van de regen (minder volk) en omwille van de regen (minder volk = minder consummaties die de Parkies gratis houden). Op naar volgend jaar !!! En wie nog wat wil nagenieten: woensdag 17 augustus is er ‘Sinnekloes danst’ met ballroom op het Sint-Nicolaasplein, gevolgd door zuiderse klanken van het Orquestra Pegasaya donderdag 18 augustus.

Wase Ambachtenweekend in teken van ballons

Het Wase Ambachtenweekend van zaterdag 20 en zondag 21 augustus staat in het teken van ballons. Liefst 350 ambachtslui, kunstenaars en hobbyisten stellen thuis of op (groeps)locaties hun werk voor. Het is al voor de 32ste keer dat Toerisme Waasland dit weekend organiseert. Bezoekers kunnen op beide dagen van 10 tot 18 uur terecht. Alle locaties zijn overzichtelijk gebundeld op een overzichtskaart. Die kan je gratis verkrijgen in de toeristische infokantoren van het Waasland en bij de VVV’s van Hulst en Axel. Zoals in de voorbije jaren neemt ook dit stukje Zeeuws-Vlaanderen deel aan het Wase Ambachtenweekend. Dit jaar is ‘ballonvaart’ het thema. Voor volgend jaar ligt het thema ook al vast: Mercator. In 2012 is deze cartograaf 500 jaar geleden geboren.