dinsdag 13 oktober 2009

Lezing over laatste Vlaamse hongersnood


In het SteM, Zwijgershoek, geeft prof. Dr. Eric Vanhaute (UGent) zondag 18 oktober een lezing over de "Plattelandscrisis in Vlaanderen", met de laatste hongersnood na de aardappelcrisis van 1845-1846. In dat laatste jaar kwam er ook nog de gedeeltelijke mislukking bij de van oogst van rogge en tarwe. In het voorjaar 1847 braken in verschillende steden zelfs broodrellen uit. In de lezing wordt ingegaan op de oorzaken en gevolgen van deze voedselcrisis. De lezing vangt aan om kwart over elf. De toegang kost 4 euro (3 euro met korting), inclusief de toegang tot het cultuurhistorisch museum. Na de lezing is er een receptie, in samenwerking met de vzw Lekkers uit Oost-Vlaanderen.

Waaslanders vertellen recente economische geschiedenis

Persoonlijke verhalen illustreren de geschiedenis van de industrie in het Waasland op de dvd "50 jaar Werk in het Waasland". De dvd is een initiatief van de Erfgoedcel Waasland. Leerlingen uit vier scholen verzamelden vorig jaar deze getuigenissen. Ze namen interviews af van streekgenoten die in de tweede helft van de 20ste eeuw werkten in de Wase metaal- en textielsector of scheepsbouw. Ode De Zutter, coördinator van de Erfgoedcel Waasland. "Zo verzamelden we in totaal 140 interviews over Scheerders Van Kerchove en Meert in Sint-Niklaas, de scheepswerven Boel en CNR in respectievelijk Temse en Rupelmonde, landbouw in Beveren en Kruibeke, dienstmeisjes en havenarbeiders." Die interviews geven sfeerbeelden en anekdotes van slechts enkele bedrijven. Daarboven komen nog "kroongetuigeninterviews" uit andere bedrijfstakken en andere gemeenten. Zo vertelt Gustaaf Deckers over de ontwikkeling van de Waaslandhaven en – voor wat Sint-Niklaas betreft - heeft August Heyrman het over Nobels-Peelman vertelt Monique Ten Hartog over breigoederen Cockelbergh. De dvd (gratis te verkrijgen bij de Erfgoedcel Waasland) bevat de integrale interviews van 15 kroongetuigen en 242 geluidsfragmenten uit 140 interviews van de leerlingen. Het materiaal is ook te vinden op de website van de Erfgoedcel Waasland (www.erfgoedcelwaasland.be).

Opdonder4-evenement: Lieven Keymolen en zijn klarinet


Donderdag 22 oktober is het Opdonder4-evenement " Vliegen met Lieven Keymolen en zijn klarinet". In het conservatorium studeerde Lieven Keymolen zowel klassiek als jazz. Zijn voorliefde voor improvisatie groeide vanuit een experimenteel groepje met vrienden op zijn vijftiende. Hij wil muziek spelen met verwondering als filosofisch uitgangspunt. Hij doet dat vanuit de rotsvaste overtuiging dat kunst geen luxe maar een noodzaak is. Mensen hebben kunst nodig zoals ze lucht en water nodig hebben. Iedereen is gratis welkom vanaf 20 uur in het SteM, Zwijgershoek.