Het stadsbestuur wil openbaar vervoer zoveel mogelijk aanmoedigen. De stad hanteert daarbij het ‘derdebetalersysteem’: met gemeenschapsgeld de individuele kostprijs drukken. Een aantal bestaande initiatieven worden behouden, andere ook uitgebreid. In de eerste plaats is beslist het gratis busvervoer op zaterdag te behouden, voor alle busdiensten van De Lijn op het grondgebied van Sint-Niklaas. De tussenkomst in de lijnkaarten voor inwoners van Sinaai wijzigt niet (4,5 ipv 9 euro). Nieuwe inwoners krijgen gratis een lijnkaart in de geschenkenmap. Er komen gratis laatavond- of nachtbussen bij de Sterfeesten (14 mei), openluchtfuif Nieuwkerken (24 juni), na-Tourcriterium (29 juli), Vredefeesten (2-4 september) en VTM-kerstparade (eind december). Voor kleinere evenementen wil de stad een beroep doen op privéfirma’s voor laatavond- of nachtbussen. Tenslotte worden volgend jaar, bij de start van de heraanleg van de Stationsstraat, in voorverkoop lijnkaarten verkocht voor 5 euro ipv 9 euro. Daarmee kunnen alle Sint-Niklazenaars voor een halve euro zeven dagen op zeven naar het stadscentrum rijden.
Dit is de nieuwsblog bij de website Uit in Sint-Niklaas (www.uitinstniklaas.be). De site geeft ook info over evenementen, theater, cinema en horeca in Sint-Niklaas
dinsdag 15 maart 2011
Belsele op 20/3 één dag kleurrijk Bolivia
Zondag 20 maart toveren Bevrijde Wereld en muziekclub ’t Ey Belsele om in een kleurrijk stukje Bolivia. Met een wervelend optreden van de Boliviaanse groep Kollasuyu Ñan, inspirerende reisverslagen, een fototentoonstelling en typisch Boliviaanse gerechten brengen ze het Zuid-Amerikaanse land zo een heel stuk dichterbij. Om 14 uur zwaaien de deuren van ’t Ey, aan de Koutermolenstraat, open. Een zestal dat op inleefreis trok om projecten van Bevrijde Wereld in Bolivia te leren kennen, brengt dan een reisverslag. Er is ook een fototentoonstelling die tot 29 april te zien is. Daarna is het de beurt aan de Boliviaanse muziekgroep Kollasuyu Nan. Eén van de inleefreizigsters drukte haar impressies uit op doek en maakte het schilderij “De Drager “, geïnspireerd op het portret van een Quechua indiaan waar ze te gast waren. Dit schilderij wordt per opbod verkocht ten voordele van de bezochte projecten. Instelprijs is 475 euro. De fototentoonstelling is tot 29 april te zien in ’t Ey tijdens de openingsuren. Meer info onder meer op www.bevrijdewereld.be en www.tey.be.
Karel Heirbaut in expo, filmpremière en boeken
Sint-Niklazenaar Karel Heirbaut, fotograaf, schrijver, verteller en bekend als ‘kroniqueur’ van decennia strijd (en werken) op de voormalige Boelwerf overleed 10 jaar geleden. Dat is de aanleiding van een project met fototentoonstelling en filmpremière in de stadsbibliotheek. Het fotografische oeuvre van Karel Heirbaut is zeer verscheiden. Zijn meest gekende foto’s zijn de unieke beelden van scheepsbouwers op de Boelwerf. Maar in deze tentoonstelling wil curator Johan De Vos meer facetten van het werk van Karel tonen: zijn reisreportages, de portretten, de volkstaferelen… De vernissage van de tentoonstelling heeft plaats zaterdag 26 maart om 11.30 uur. De foto’s zijn te zien tot 23 april. Voorts maakten Trees Heirbaut en Jef Maes een uitgebreide documentaire (50 min.) van de man die van zijn geuzennaam ‘Plastrontrekker’ zijn handelsmerk maakte. Aansluitend bij de vernissage van de fototentoonstelling vindt de première plaats in de conferentiezaal van de bib. Er zijn nog voorstellingen vrijdag 1 april om 20 uur, zondag 10 april om 10.30 uur en vrijdagen 15 en 22 april. De toegang is gratis, maar reserveren (03/760.47.60) is noodzakelijk. De film- en luisterboek kan men ook (voor 15 euro + 2 euro verzendingskosten) bestellen via jefmaes@hotmail.com of 0477/600.735. Ook verkrijgbaar in de bib. Zaterdag 9 april is er om 11 uur ook een voorleesbrunch in de bib. Karel Heirbaut schreef tientallen boeken. Vijf fans lezen voor: Rita Lacres, Frans Van Acoleyen, Julien Verellen, Tim Maes, Eddy Groenwals en Mong Rosseel. Tussendoor is er frikandon met krieken en ander lekkers. Deelnemen kost 10 euro. Inschrijven (max. 40 personen) via Jef Maes.
KULTOUR11 schept dromen van alle slag
Van 25 maart tot 10 april verovert Kultour11 Sint-Niklaas met een waaier activiteiten rond het thema “Dromen”. Dat is de inspiratiebron voor film, muziek, tentoonstellingen, poëzie. De vierde editie van Kultour11 is opnieuw een intercultureel festival, georganiseerd door het cultuurcentrum Sint-Niklaas, in samenwerking met stadsdiensten, stedelijke organisaties en verenigingen. Kultour11 integreert onder meer kunst in de natuur, workshops en een Afrikafilmfestival. Er zijn 23 activiteiten op 12 locaties, met 25 kunstenaars en artiesten. De aftrap wordt gegeven in de foyer van de stadsschouwburg, vrijdag 25 maart met “Spoken dreams”, een project met muziek, woord en performance. In het Romain De Vidtspark vind je beeldhouwwerk, maar er zijn ook expo’s en activiteiten (zoals workshops) in kasteel Walburg en het Milieuhuis. Tien jaar dromen in het Rode Kruis-opvangcentrum in de Kasteelstraat is ook een van de opmerkelijke activiteiten. Alle info over de agenda, locaties, eventuele deelnameprijs en reservatie-info op de website www.kultour11.be.
Abonneren op:
Posts (Atom)