donderdag 2 december 2010

Brandweer demonstreert snelle ontplooiing

Zaterdag 4 december vindt de “Dag van de Brandweer” plaats. Tijdens dit jaarlijkse feestmoment van het brandweerkorps zal de laatste lichting rekruten van 11.45 uur tot 12 uur de ‘aflegprocedure’ demonstreren. Deze procedure is landelijk eenvormig vastgelegd. De zes brandweerlieden van het eerste brandweervoertuig voeren elk een specifieke opdracht uit. Die handelingen zorgen ervoor dat men sneller kan starten met blussen. Het Sint-Niklase korps gaat op korte termijn ook vijf nieuwe beroepskrachten aanwerven en in de toekomst meer opgeleide burgers inschakelen om de radiokamer te bemannen. Nu gebeurt dat nog door brandweerlieden. Zij kunnen dan vrijkomen voor operationele brandweertaken. De vergoedingen voor verschillende prestaties van de vrijwilligers worden ook gelijkgeschakeld. Dat betekent een gemiddelde opslag van 20 % voor elke (deeltijdse) vrijwilliger. De brandweerkorpsen van Sint-Niklaas, Beveren, Kruibeke, Temse, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Waasmunster gaan nu ook een operationele prezone vormen. De federale overheid voorziet deze Wase brandweerzone van extra financiële middelen. Meer info over de brandweer Sint-Niklaas op de website (foto) of tijdens de opendeur op 14 en 15 mei volgend jaar. In 2011 moet het korps overigens minstens 15 vrijwilligers aanwerven.

Sinterklaasvuurwerk zondag 5 december

Zondag 5 december om 18 uur wordt het programma van de “Stad van de Sint” feestelijk afgesloten met een vuurwerk op de Grote Markt. Het vuurwerk volgt de tonen van de bekende Sinterklaasliedjes. Sinterklaas en de Zwarte Pieten komen langs vanaf 17.40 uur en delen chocolade uit aan alle kinderen. Ook de stadsreuzen Sint-Nicolaas en Nicodemus zijn er bij. Is dit de afsluiter van “Sint in de Stad”, dan is het meteen de start van het winterprogramma in de stadskern. Met een ijspiste (vanaf 10 december), kerstmarkt, winkelzondagen en allerlei animatie zorgt het stadsbestuur voor een sfeervolle eindejaarsperiode in de binnenstad. Zondag 9 januari sluit “Winter in de Stad” de deuren met een nieuwjaarsdrink voor alle inwoners, aan de ijspiste op d Grote Markt.

Stad verkoopt kleine hoeveelheden strooizout

Het stadsbestuur verkoopt kleine hoeveelheden strooizout aan particulieren. Per persoon en per aankoop kan je maximum twee zakken van tien kg kopen. De zakken zijn te koop aan de infobalie van het stadhuis en in de deelgemeentehuizen. Een zak van tien kg kost 2 euro. Bedrijven worden doorverwezen naar de privésector voor de aankoop van strooizout. Scholen, kerkfabrieken en concierges van flatgebouwen kunnen wel een beperkte hoeveelheid strooizout afhalen in de stadswerkplaatsen, Industriepark-Noord 6. Ze moeten vooraf wel een kasticket afhalen in het stadhuis. Het gaat om maximum 100 kg in zakken van 25 kg. Een zak van 25 kg kost 5 euro.