Taverne-restaurant Den Antus op de Grote Markt lanceert de Zeeuwse mosselen donderdag 2 juli. Die dag geldt een 'lanceringaanbod' voor de 'enige echte' van 18,50 euro voor een portie van 1,2 kg mosselen, frieten of brood inbegrepen. "Dit aanbod is enkel geldig donderdag 2 juli", meldt patron Bram. Voor het verdere mosselseizoen mogen de klanten rekenen op tweemaal daags verse aanvoer van 'het zwarte goud'.
Dit is de nieuwsblog bij de website Uit in Sint-Niklaas (www.uitinstniklaas.be). De site geeft ook info over evenementen, theater, cinema en horeca in Sint-Niklaas
maandag 29 juni 2009
vrijdag 19 juni 2009
Voorrang modale inkomens op Sint-Rochus-site
Op de voormalige schoolsite Sint-Rochius, tussen Mercatorstraat en Klein Hulst creëert Interwaas tien koopflats en twaalf ouderenflats. Bij de verkoop van de tien flats en de acht woningen wordt voorrang gegeven aan personen met een modaal inkomen. Voorzitter Interwaas Jef Foubert: "Personen van wie het inkomen net te hoog is om te kunnen beroep doen op sociale huisvesting, krijgen voorrang bij de verkoop van de woningen en de grotere flats. Voor de kleinere flats geven we voorrang aan alleenstaanden, koppels of eenoudergezinnen die voldoen aan de criteria van de sociale huisvesting. De verkoop van de woningen en de flats zal vermoedelijk startten eind 2009. Belangstellenden kunnen zich melden bij Interwaas (Lamstraat 113, 03/780.52.00). Het OCMW start van zijn kant met de toewijzing van de twaalf ouderenflats. Kandidaat- geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de wachtlijst bij ‘t Punt.
woensdag 17 juni 2009
Zomerexpo SteM mikt op toeristen én Sint-Niklazenaars
Met een paar honderd voorwerpen, van de 5.000 in het bezit van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW), moet de eerste zomerexpo in het stedelijk museum zowel toeristen als Sint-Niklazenaars lokken. Zondag 21 juni opent de tentoonstelling. Ze loopt tot eind september. De expo is een uitloper van het inventarisatieproject van het KOKW-bezit. Sommige rariteiten zijn zelfs letterlijk van onder het stof gehaald. Er zijn vier grote blikvangers: een arrenslee in de vorm van een zwaan (die ook op de affiche staat), een authentieke Romeinse waterput, beenderen van een mammoet en het harnas van een samoerai. De getoonde voorwerpen zijn ondergebracht in tien thema's, zoals "Wat anderen sloopten, bewaart de Oudheidkundige Kring", "Delftse en andere tegels", "Achter slot en grendel" rond de Cipierage, "De Kroonmolen" tot echte curiosa zoals ijsvormen van Crêmerie François. Toegang tot het Rariteitenkabinet kost 4 euro (3 met korting), maar dan kan je tegelijk ook het cultuurhistorisch museum SteM bezoeken. Er zijn ook drie gratis momenten: de zondag van de terrasjesdagen, tijdens de museumnacht eind augustus en op de zondag van de Vredefeesten in september.
Op de foto KOKW-voorzitter Alfred Van de Gucht bij de mammoetresten.
Op de foto KOKW-voorzitter Alfred Van de Gucht bij de mammoetresten.
maandag 15 juni 2009
Concert In Memoriam Kristiaan Mechiels
Zondag 21 juni om 15 uur vindt in de H. Familiekerk aan de Hertenstraat een In Memoriamconcert Kristiaan Mechiels plaats. Kort na zijn 40ste verjaardag stapte Kris Mechiels op 14 december 2007 uit het leven. Wat overblijft is zijn kunst. Kris liet zowat 400 schilderijen na en een map met veel tekeningen en heel veel herinneringen. Elkeen bleef achter met het trauma van een aangekondigd afscheid, dat niemand heeft kunnen tegenhouden. Zijn vader, familie en vrienden, onder wie zijn vriend en vioolleraar Nico Baltussen bleven verweesd achter. Een aantal vrienden en vrienden-kunstenaars willen een ‘hommage’ brengen aan Kristiaan. Componist Jan Van Landeghem componeerde twee werken voor Kristiaan: “Tombeau I” en “Tombeau II”. Deze composities kan u samen met werk van J.S. Bach, Bela Bartok, Jan Van Landeghem, Mozart en Alfred Schnitke beluisteren tijdens het concert. Vertolkers zijn Jenny Spanoche (viool en altviool), Nico Baltussen (viool) en Jan Van Landeghem (clavecimbel). Kaarten kosten 15 euro. Te bekomen bij boekhandel ’t Oneindige Verhaal, Stationsstraat, en P.C. Center , Mercatorstraat. De opbrengst wordt gebruikt om een professionele CD te realiseren met voormelde composities.
donderdag 11 juni 2009
Speenvarken bekroond als Wase streekgerecht
Net als vorige jaren organiseerde Toerisme Waasland een wedstrijd voor streekgerechten. Ditmaal waren er ook twee categorieën: restaurants en tavernes. In beide gevallen koos de jury voor een culinaire creatie met speenvarken. Bij de restaurants ging de voorkeur uit naar 'een in een binnenhuisbarbecue gegaarde carré van speenvarken, gelakt met Wase honing en mosterd onder een croustillade van merg en vanille met structuren van rode biet, zoetzuur van radijs, macaire aardappel en jus met gerookte hoeveboter' van het Hofke van Bazel. En in de reeks tavernes wint taverne-brasserie. De Brabander uit Tielrode met 'een licht gepekeld speenvarken, aan het been gegaard met een korstje van straffe mosterd en een taartje van Moerbeeksee bintjes met een sausje van Bieken honingbier en gebakken appeltjes'. De chefs hebben het varkentje ook bereid met streekproducten, zoals mosterd, appelen of bier uit eigen regio. De bekroonde gerechten staan in een brochure die Toerisme Waasland verspreidt. Ze staan ook op de kaart van 1 juli tot 30 september in de horecazaken.
dinsdag 9 juni 2009
Striptentoonstelling Gestript @ de BIB
Van 9 juni tot en met 5 juli stelt de Sint-Niklase bibliotheek in samenwerking met uitgeverij Bries werk tentoon van jonge, beloftevolle striptekenaars. Uitgeverij Bries is het belangrijkste opstappodium voor Vlaams striptalent. De tentoonstelling, die bestaat uit een 50-tal werken, illustreert de kwaliteit van het hedendaagse striplandschap. Zo is er onder meer werk te bekijken van Pieter De Poortere, Randall C., Maarten Vande Wiele, Stijn Gisquière, Philip Paquet en Reinhart. Zondag 28 juni komen enkele exposanten signeren in de bib. De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Nadien is de tentoonstelling nog te bezoeken in andere Wase bibliotheken.
woensdag 3 juni 2009
Fietsen langs kerken en kapellen tijdens Open Kerkendag
Zondag 7 juni zijn het niet alleen verkiezingen; in de hele wereld vindt dan de internationale Open Kerkendag plaats, ook in Sint-Niklaas. De Open Kerkendag wordt georganiseerd in de religieuze gebouwen die deel uitmaken van de Stichting Open Kerken. Het is een buitenkans om het religieuze erfgoed in de kijker te zetten via culturele evenementen en animatie. Tijdens de Open Kerkendag doen ook synagogen en moskeeën mee: het is immers geen religieus maar een cultureel project. De talrijke kapellen en kerken op het grondgebied van Sint-Niklaas werden in kaart gebracht. Op basis daarvan zijn twee fietslussen ontwikkeld. Beide fietsroutes vertrekken aan de dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas. De ene lus van 22 km legt een traject af door Sint-Niklaas en Nieuwkerken. De andere lus is 40 km lang en voert vanuit Sint-Niklaas langs Belsele, Sinaai en Puivelde. Een beschrijving van de fietsroutes zijn gratis verkrijgbaar. Zij zijn kosteloos downloadbaar van zowel de stedelijke website http://www.sint-niklaas.be/ als van de website van het dekenaat http://www.dekenaatsint-niklaas.be/. Een gedrukt exemplaar kan men afhalen bij de dienst toerisme, Grote Markt 45 in Sint-Niklaas. Officieel erkende stadsgidsen geven toelichting in de O.L.V.-kerk, de Sint-Nicolaaskerk en de Christus Koningkerk. In de O.L.Vrouw-ten-Bos-kerk wordt een tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met het Heemkundig Museum Nieuwkerken 200/700.
Abonneren op:
Posts (Atom)